Mitä ottaisin mukaan, jos aikaa pakata olisi vain muutama minuutti? Sota ei ole ainoa syy, miksi nopean lähdön toimintasuunnitelmaa kannattaa miettiä

Ukrainan sota saa miettimään omaa kriisivalmiutta, kirjoittaa toimittaja Tiina Vuorimäki.

4.3. 3:00

Olin hiljattain tekemässä juttua SPR:n logistiikkakeskuksesta. Keskuksen seinällä ollut juliste kuvasi reppua ja muutamaa tavaraa. Julisteen tekstin sisältö oli, että on minuutti aikaa pakata.

Se pysäytti miettimään, mitä minä ehtisin tai ymmärtäisin ottaa mukaani, jos kotoa pitäisi poistua nopeasti eikä olisi tietoa, koska voi palata?

Ukrainasta turvaan yrittäviä naisia ja lapsia esittävissä uutiskuvissa ei näy isoja määriä matkatavaroita. Mitä he ovat ottaneet mukaansa?

PAKKAISINKO MINÄ reppuun villatakin, puhelimen, laturin, vesipullon, suklaata ja passin vai lapsuusajan valokuva-albumin, kirjan ja kumisaappaat? Ei ole mitään takeita siitä, että toimisin äkkinäisessä tilanteessa järkevästi.

Entä auto – onko tankki tai akku tyhjä?

Ukrainasta kerrotaan, että ennen Venäjän hyökkäystä koululaisia kehotettiin ottamaan kouluun mukaan valmiusreppu. Siinä on oltava vettä, keksejä, lapsen henkilötiedot, taskulamppu ja lämpimiä vaatteita.

Jos pakkausaikaa olisi tunti, ehtisin luultavasti ajatella loogisemmin, mitä kannattaa ottaa mukaan.

Listasin passin, vesipullon, eväiden ja villatakin lisäksi vaihtovaatteet, pienen pyyhkeen, hammasharjan ja -tahnan, deodorantin, lukulasit, ihovoiteen, kynän ja paperia, lusikan, haarukan ja veitsen, puukon ja kirjan.

Vielä en ole päättänyt, minkä kirjan ottaisin. Kannettavaksi kannattaisi ottaa jokin mahdollisimman paksu mutta kevyt.

Lompakko, puhelin ja laturi mukaan ilman muuta.

SOTA EI OLE ainoa syy, miksi nopean lähdön toimintasuunnitelmaa kannattaa miettiä. Evakuointi voi tulla eteen esimerkiksi vaarallisen aineen onnettomuuden tai sähkökatkon vuoksi.

Kiovassa ihmiset ovat hakeutuneet suojaan metrotunneleihin. Sinnekään ei kannata mennä kahta kättä heittäen.

Väestönsuojaan tulee Suomen pelastusalan keskusjärjestön ohjeiden mukaan ottaa ruokaa 2–3 vuorokauden tarvetta varten, juomaa, lääkkeet ja hygieniatarvikkeet, vuodevaatteet, taskulamppu, paristoja ja joditabletteja.

Ohjeita selviytymiseen on myös Vapaaehtoisella pelastuspalvelulla Vapepalla. Sen neuvot koskevat auttamaan lähteviä, mutta niistä voi olla apua maallikollekin.

Keikalle kehotetaan varustautumaan muun muassa säänmukaisella näkyvällä ja mukavalla vaatetuksella ja kumisaappailla. Mukaan on syytä ottaa valaisin ja varaparistot, kompassi, puukko ja tulentekovälineet sekä eväät, varavaatetta, hyttys- tai pakkasvoidetta, kirves ja köysi.

Pitäisikö alkaa kokoamaan tarvikkeita?

Kirjoittaja on toimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut