Jos Porin seuraavaksi johtajaksi pitää valita joku por-alkuinen viskaali, niin olkoon se portsari

1.3. 3:00

Vielä viime tiistaina elettiin niin mukavia aikoja, että olisi ollut kaikin tavoin tärkeää survoa sapekasta tarinaa Porin ja Satakunnan oudoista ilmiöistä.

Porissa jatkui ja jatkuu yhä kaupungille tyypilliseen tapaan jälkipeli milloin mistäkin päätetystä, kuten palloiluhallista. Se on kuulemma liian kallis ja liian suuri, ja varmasti siinä olisi myös sisäilmaongelma, jos se olisi jo rakennettu.

Sen sijaan Joonas Nordmanin tulkitsema Porisuhdeneuvoja sai aikaan some-tulkintojen mukaan pelkkiä ihasteluja, mistä pitäisi vetää tarvittavat johtopäätökset. Poriin ei pidä valita uutta kaupunginjohtajaa, eikä ainakaan pormestaria. Porisuhdeneuvoja on ainoa ja oikea valinta Aino-Maija Luukkosen manttelinperijäksi vaikka sillä uhalla, että hän ei ole demari.

Onko Nordmania jo kysytty? Duunin varmaan voisi hoitaa virtuaalisesti ihan sketsipohjalta.

Pormestari-malli on aivan mahdoton ajatus. Se tarkoittaisi, että Kokemäenjoen suistokaupunkiin rantautuisi pysyvästi sama riesa, joka on nähty Satakunnan hyvinvointialueen luottamuspaikkojen mulle-mulle -jaossa. Olen pitänyt sote-uudistusta valuvikaisena raakileena, eikä asenteeni ole nähdyn perusteella ainakaan liudentunut.

Pientä toivoa antaa sentään se, että aluevaltuusto aloittaa sopuisasti ja jopa tylsästi, kuten toimittaja Ville Hammarberg arvioi Satakunnan Kansan pääkirjoituksessaan 27. helmikuuta. Tavallisen satakuntalaisen palveluissa ei hänen mukaansa tapahdu mitään muutosta vielä kuluvana, eikä todennäköisesti edes seuraavana vuonna. Se on näinä pahoina ja järkyttävinä aikoina hieno uutinen, jonka takia kannattaa mennä torille juhlimaan samaan tapaan kuin Vieremä Niskasia.

Jos Porin seuraavaksi johtajaksi pitää valita joku por-alkuinen viskaali, niin olkoon se portsari. Kaupungin tehtävät ovat muutenkin muuttumassa pelkiksi elin- ja pitovoimahommiksi, joten poken perinteinen toimenkuva sopisi niihin haasteisiin oikein mainiosti.

Myös se pitäisi nostaa tikunnokkaan, että mihin tässä kuihtuvassa peräkamarissa tarvitaan uusia superjohtajia joka paikkaan. Täyttölistalla ovat Porin johtajan lisäksi muun muassa Satakunnan maakuntajohtajan ja Satakunnan hyvinvointialueen pomon pestit. Luvassa on siis venkoilua, sössimistä, vatulointia, jappastelua ja kähmintää toisessa potenssissa.

Mutta mitä väliä, sillä kyllä täällä on tätä kirjoitettaessa vielä kaikki hyvin. Tehkööt Satakunnan herrat, mitä parhaimmaksi katsovat. Jos Pori valitsee pormestarin, valitkoon. Jos maakuntaan päätetään perustaa lisää uusia superjohtajan virkoja, siitä vaan. Jos Porin palloiluhallia karsitaan, toivottavasti vesikatto saa jäädä.

Journalisti Anna Politkovskaja loi vuonna 2004 kostonhimoisen Vladimir Putinin Venäjästä kauhistuttavan kuvan. Se oli aikaa, jolloin maan armeija oli vielä alennustilassa. Hän piti Putinia maan synkimmän tiedustelupalvelun tuotteena, joka ei ole kyennyt ylittämään alkuperäänsä, vaan käyttäytyy kuin KGB:n everstiluutnantti Neuvostoliitossa. Putin haluaa murskata vapauden hellittämättömästi.

Politkovskajan kirja Putinin Venäjä ilmestyi suomeksi vuonna 2005 (Like). Hänet salamurhattiin seuraavana vuonna.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja evakon poika.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut