Kolumni: Kyllästyin inhoamaan peilikuvaani - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Kyllästyin inhoamaan peilikuvaani – Somen suursiivous oli luultavasti parasta mitä saatoin itsetunnolleni tehdä

”Saavuttamattoman upean näköisiä eivät ole enää pelkät rikkaat julkkikset, vaan sellainen voi olla nyt aivan kuka tahansa”, kirjoittaa toimittaja Meri Suominen.

15.1. 3:00

Pari vuotta sitten havahduin siihen, että peiliin katsominen tuntui kamalalta.

Tilanteessa ei sinänsä ollut mitään uutta. Olin jo vuosia meikannut peilin edessä piiloon näkemiäni virheitä ja tarkistanut siitä, että valitsemani vaatteet eivät korosta sellaisia puolia itsessäni, joiden en halunnut näkyvän.

Poikkeavan hetkestä teki se, että tunsin samaan aikaan myös syvää kyllästymistä.

Miksi oman naaman katseleminen herätti sellaista vastenmielisyyttä? Mikä oli saanut ajattelemaan itsestään näin rumasti? Onko tämän ihan pakko olla tällaista?

Omalle, 20–30-vuotiaiden ikäluokalleni sosiaalinen media nykymuodossaan on vain jatkumoa jo kauan sitten alkaneelle ulkonäköpaineiden tahraamalle arjelle.

Me ehdollistuimme hakemaan hyväksyntää ulkonäöllämme sosiaalisessa mediassa jo varhaisteini-ikäisestä lähtien. Olimme ensimmäisiä, ellemme jopa ensimmäinen sukupolvi, joka joutui aikuistumaan sen keskellä.

Ennen Instagramia oli esimerkiksi Irc-Galleria, jossa samaan tapaan tuijoteltiin muiden kuvia ja toivottiin, että omat otokset keräävät muilta ihmisiltä tarpeeksi monta ihailevaa reaktiota.

ero menneen ja nykyisen välillä on siinä, että nykyään meno on huomattavasti intensiivisempää.

Sosiaaliseen mediaan juurensa juontavat ulkonäköpaineet kulkevat joka hetki mukana puhelimessa. Julkaistaviin kuviin ja videoihin käytetään ennennäkemättömän paljon vaivaa.

Saavuttamattoman upean näköisiä eivät ole enää pelkät rikkaat julkkikset, vaan sellainen voi olla nyt aivan kuka tahansa. Tämä lienee ehkä yksi huolestuttavimmista kehityskuluista, sillä se tekee itsensä vertailun muihin niin helpoksi.

En syytä omista ulkonäköpaineistani pelkkää sosiaalista mediaa, mutta se on eittämättä yksi turhaa itsekritiikkiä herkimmin laukaiseva tekijä. Näin asian kokee moni muukin.

Turun yliopiston vuonna 2020 julkaistussa tutkimuksessa 18–74-vuotiaista suomalaisista noin 16 prosenttia koki somen aiheuttavan ulkonäköpaineita. Mitä nuorempia ikäluokkia tarkasteltiin, sitä enemmän ilmiö yleistyi.

Vähemmän yllättäen juuri Instagram korostui tässä yhteydessä somealustoista eniten. Vielä vähemmän yllättäen, Instagram-ahdistus oli tyypillisintä juuri naisilla.

Puntaroituani itse kokemiani ulkonäköpaineita jonkin aikaa, päätin lopulta toteuttaa suursiivouksen omalla Instagram-tililläni.

Kävin läpi seurattujen listani ja poistin sieltä kaiken sellaisen, joka sai minut tuntemaan itseni huonoksi tai epäviehättäväksi. Kaikessa yksinkertaisuudessaan se oli ehkä parasta, mitä olen itsetunnolleni voinut tehdä.

Elämä on liian lyhyt käytettäväksi itsensä inhoamiseen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut