Oma nimi vihkoon - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Oma nimi vihkoon

9.1. 11:30

Onnea Veikot ja Veijot, teillä on tänään nimipäivä!

Ojennan näin jokaiselle päivänsankarille paperin ja musteen makuiset ”etäkukat”. Nimipäivä muistuttaa, että sinä olet nimeltä kutsuttu, Jumala on kasteessa ottanut sinut omakseen.

Muistatko vielä, millaista oli opetella kirjoittamaan omaa nimeä? Moni meistä on tehnyt sitä opettajan tarkkojen ohjeiden mukaan, kieli poskessa hiljaa keskittyen ja kättä vihon kanteen tai paperiin painaen niin, että siihen tuli reikä.

Siinä se kuitenkin oli, sinun nimesi, ensi kertaa ihan itse kirjoitettuna!

Oletko ajatellut, että tulee myös päivä, jolloin kirjoitat oman nimesi viimeisen kerran?

Millainen se päivä mahtaa olla ja mikä on se paperi, jonka allekirjoitat viimeisenä elämässäsi?

Terveydentilasta riippuu, kirjoittaako sen joku toinen vielä myöhemmin puolestasi, jos et itse siihen enää kykene. Aina ei ehdi edes ajatella moista, jos elämän lanka katkeaa yhtäkkiä ja yllättäen.

Yksi nimikirjoitus on tarkkana kuvana sieluni silmissä yhä, vaikka sen kirjoittamisesta on jo muutama vuosi aikaa. Se taltioitui kuntoiluvihkoon, johon kotikylälläni kirjataan seutukunnan liikuntasuorituksia.

Kun kevät ja pyöräilykelit olivat parhaimmillaan, tuttu ja läheinen, monenlaista talkooapua meillekin auliisti antanut mies kirjoitti nimensä vihkoon. Hän oli silloin samanikäinen kuin minä nyt. Vihkoon piirtyi siisti, koruton nimikirjoitus, päivämäärä 1.5. ja kellonaika 11.05.

Vain muutama minuutti ja parisen kilometriä myöhemmin hänen pyöräretkensä ja elämänsä päättyi sairauskohtaukseen maantien laidassa. Aavistiko hän mitenkään viimeisen nimikirjoituksensa?

Kirkkomme virsikirjassa on yksi nimipäivävirsi, no 469. Sen kolmas säkeistö tiivistyy rukoukseen:

”Nimeni moneen kirjaan piirtyy ja monesta pois pyyhitään. Suo Jeesus turva nimessäsi, niin että taivaan kirjaan jään, ja auta että onneni, löytäisin aina luotasi.”

Seppo Laakso

Kirjoittaja on psykoterapeutti, työnohjaaja ja tietokirjailija Laviasta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut