Roskisraivo teki muinaisjäänteestä kierrättäjän – kodin jätteissä muhii trendikäs markkinarako - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Roskisraivo teki muinaisjäänteestä kierrättäjän – kodin jätteissä muhii trendikäs markkinarako

5.1. 6:00

Vuoden 2021 viimeisen päivän aamuna tuskaannuin täyteen ahdettuun keittiöroskikseeni. Vasta edellisenä päivänä kyseinen roskis oli tyhjennetty pihalla olevaan sekajäteastiaan. Mietin mistä ihmeestä tämä roskamäärä tulee ja miten sen saisi paremmin hallintaan?

Minun olisi tietenkin pitänyt jo aiemmin herätä tähän ajatukseen, sillä jätteiden lajittelustahan on puhuttu iät ja ajat. Enpä silti ollut herännyt, vaikka vanhempani kierrättävät kaikki jätteet, samoin aikuinen poikani.

Minä vanha muinaisjäänne olen jatkanut ”itsemääräämisoikeuteeni” vedoten omaa roskispolitiikkaani, sillä tottahan minä saan tehdä omille roskilleni mitä haluan.

Luulin olevani ainoa, joka ei vielä näinä aikoina ole ymmärtänyt tehdä huushollistaan kierrätyskeskusta. Katsaus viimeisimpään tilastoon osoittaa kuitenkin sen, että minun kaltaisia on Suomessa yllättävän paljon, vaikka Suomea on pidetty kierrättämisen mallimaana.

Suomessa kotitalousjätteitä kierrätettiin vuonna 2019 vain 43 prosenttia, kun keskimäärin Euroopan maissa kierrätetään 48 prosenttia. Nyt EU on asettanut tavoitteen, jonka mukaan yhdyskuntajätteistä pitää vuoteen 2025 mennessä kierrättää 55 prosenttia ja vuoteen 2035 mennessä 65 prosenttia.

Valtioneuvosto hyväksyi marraskuussa uuden jäteasetuksen, joka velvoittaa nykyistä tehokkaampaan erilliskeräykseen ja kierrätykseen. Kuntien tulee muun muassa järjestää biojätteen erilliskeräys taajamissa vähintään viiden huoneiston asuinkiinteistöille viimeistään 1.7.2022 alkaen.

Yli 10 000 asukkaan taajamissa omakotitaloasujien on puolestaan aloitettava biojätteen erilliskeräys heinäkuuhun 2024 mennessä.

Minä en odota enää määräaikojen umpeutumiseen, vaan tein roskisraivon vallassa uudenvuodenlupauksen, että kierrätys alkaa nyt.

Ryhdyin saman tien selaamaan verkkokauppojen kierrätysastioiden valikoimaa. Halusin löytää riittävän isot sekä kalustukseen ja sisustukseen saumattomasti istuvat kierrätysastiat. Liian pienet astiat tappaisivat kierrätysintoni nopeasti, samoin se, jos koti näyttäisi jatkossa kaatopaikalta.

Tässä olisi muuten monelle kaluste- ja sisustussuunnittelijalle iso markkinarako luoda trendikkäitä ja käteviä vaihtoehtoja kodin roskien kierrättämiseen.

Päädyin lopulta tilaamaan kannellisen ja hajuttoman biojäteastian, kivana sisustuselementtinäkin toimivan lasin- ja pullonkeräyskorin sekä pari penkiksi naamioitua isoa kierrätysastiaa, joiden sisään voi huomaamattomasti ja hajuttomasti lajitella kaikki kotitalouden jätteet.

Pihalla oleva sekajäteastia saa puolestaan rinnalleen muovijätteen keräysastian, sillä muovijätehän on roskisten suurin täyttäjä.

Pihalta löytyy myös tuoreiden talokauppojen mukana tullut pikakompostori, joka tekee biojätteestä multaa ympäri vuoden. Ehkäpä kyseiset mullat päätyvät ensi kesänä omaan ryytimaahan tuottaen entiselle muinaisjäänteelle uusia perunoita ja salaattia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut