Takana ankea joulu, edessä toivottavasti hyvä uusi vuosi - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Takana ankea joulu, edessä toivottavasti hyvä uusi vuosi

Rajoitustoimet eivät ehdi ajoissa. On pakko keskittyä olennaiseen, mitä se sitten tässä tarkoittaakin, kirjoittaa Kari Madekivi kolumnissaan.

30.12.2021 9:51

Takana lienee ankein joulu miesmuistiin. Miesmuisti, kuten muisti yleensäkin, on toki ajanjaksona vaihtelevan pituinen. Rohkenen tarkentaa, että ainakaan tällä vuosituhannella mitään vastaavaa ei ole koettu.

Joulun juhlintaa keskuudessamme varjosti tietoisuus kutsumattoman vieraan näkymättömästä läsnäolosta. Koronan kolkutteli jo melkein ovelta ovelle. Nyt Suomi muun maailman kanssa menee luukku luukulta säppiin. Vuotta 2022 otetaan vastaan suuren epätietoisuuden vallitessa.

Miten tässä hässäkässä käy vaikka tammikuun aluevaalien äänestysprosentin? Toivotaan parasta, pelätään pahinta.

Viranomaiset laittavat toivonsa siihen, että rokotekattavuus on sentään jonkinlaisella tasolla. Sitä vielä kohennetaan päivä päivältä. Ensimmäiset tutkimustiedot herkästi leviävän omikron-variantin suhteen ovat sikäli rohkaisevia, että se näyttää olevan ihmisystävällisempää sorttia. Etenkin rokotetut saavat lievempiä oireita.

On myös olemassa koulukunta, joka vannoo muun muassa D-vitamiinin likaista työtä tekevään vaikutukseen. Omikronin vikkelyyden myötä tartunnanjäljitys uhkaa pudota kyydistä. Rajoitustoimet eivät ehdi ajoissa. On pakko keskittyä olennaiseen, mitä se sitten tässä tarkoittaakin.

Omassa perhepiirissä ei joulua pilannut kavala korona. Sen sijaan ärhäkkä RS-virus iski meihin kaikissa kolmessa polvessa. Ikävintä oli, että juuri synnytysosastolta kotiutunut pieni mies jouduttiin äitinsä kanssa palauttamaan lähettäjälleen Satasairaalaan. Onneksi heille oli jouluksi osoittaa sija majatalosta, jonne arjen alettua saatiin oma seimikin. Me muut kärvistelimme kotioloissa pyhien yli vaihtelevalla menestyksellä.

Joulupukki kävi runsaine lahjoineen kääntymässä portaiden alapäässä, ja joulumuorin pöytä tarjosi perinteiseen tapaan kystä kyllä. Jotain silti puuttui. Nyt sitten vain odotamme. Ainakin pienistä sisaruksista odotus on joulupukkiakin sietämättömämpää. Ehkä vielä tänä vuonna toivotuin lahjamme kotiutetaan.

Koronan tapaan tuo RS-virus aiheuttaa pahimmillaan sairaalahoitoa vaativan hengitystieinfektion. Se on vakavasti otettava sairaus etenkin pienille lapsille ja ikäihmisille, siis myös vastasyntyneelle ja tämän vaarille.

Viikkotasolla virustartunnat ovat Satakunnassa lisääntyneet kaksinkertaisiksi. Positiivisia tapauksia jouluun mennessä oli lähes 350. Sairaalahoidossa potilaita oli alkuviikosta jo enemmän kuin koronan takia. Tulevia määriä voi vain arvailla.

Tähän kun lisätään vielä influenssa A, joka heräilee syyshortestaan, saadaan talveen mittava kattaus toinen toistaan ikävämpiä riesoja. Kaikkia näitä voi yrittää vältellä hyvällä käsihygienialla, maskilla ja etäisyyksien pitämisellä.

Kaikesta huolimatta tai juuri siksi: ”Hyvää uutta vuotta.”

Kirjoittaja on eläköitynyt alakoulun rehtori ja nykyinen vaari.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut