Vaalikojujen antiin pitää kuulua myös vegaanisia vaalituotteita - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Vaalikojujen antiin pitää kuulua myös vegaanisia vaalituotteita

Satakunnan tulevaisuus on maakuntavaalien äänestäjien käsissä. Nuoria äänestäjiä tarvitaan kipeästi, jotta maakunnan suunta kehittyisi, kirjoittaa Lenni Lehtonen.

2.1. 15:55

Jokin aikaa sitten koronavirus, sote-uudistus ja kuluva vuosikymmen olivat kilpajuoksulla, kuka ehtisi vaikuttamaan maailman – erityisesti koti-Suomen – menoon ensimmäisenä?

Kauan sitten alkanut sote-uudistus osallistui maratonille, kuluva vuosikymmen keskimatkalle ja koronavirus pikamatkalle. Palkintopallisijat jakautuivat seuraavanlaisesti.

Koronavirus ja vastikään alkanut vuosikymmen ovat jo kirjoittaneet lukunsa historian kirjoihin, ja sote-uudistus onkin ainoa mullistus, jonka aikaansaamia muutoksia täytyy vielä odottaa hetken verran. Maalin tavoitti joulukuussa 2019 koronavirus, ja vain hetki sen jälkeen 2020-luku ylitti maaliviivan.

Missä sote?

Vihattu ja rakastettu huolenpidon hyvinvointialueiksi keskittävä hulabaloo on takasuoran viimeisessä kaarteessa, ja maakuntavaalien ehdokkaat ovat aloittaneet kampanjoinnin. Hernekeittoa, grillimakkaraa ja tulitikkuaskeja jakoon. Kyllä on siinä vaaliresepti, jolla leipoa itsensä äänestäjän mieleen. Uppoaa minuunkin, satavarmasti. Ei uppoa.

Entä jos ehdokkaat jakaisivat haalarimerkkejä tai kangaskasseja, joilla aktivoida nuorempaa polvea mukaan vaikuttamaan. Vaalikojujen antiin pitää kuulua myös vegaanisia vaalituotteita, sillä nuoret ovat ilmasto- ja ravintotietoisia. Sosiaali- ja terveyspalveluista päätettäessä kasvisruokavaihtoehto olisikin teemaan parhaiten sopiva tarjoilukokonaisuus.

Suomalaisen demokratian periaatteita kunnioittaen näihinkin vaaleihin liittyy äänestys, johon on mahdollista osallistua ennakkoon tai varsinaisena vaalipäivänä.

Muutamissa viimeisissä vaaleissa nuorten äänestysprosentti on ollut kovin alhainen, ja asiaan tarvitaan kipeästi muutos. Maakuntavaalit ovat ensimmäiset laatuaan, joten ne ovat nuorten äänestysaktiivisuudelle mitä parhain uusi alku.

Jokaisen nuoren tulisi nähdä maakuntavaalit näytön paikkana. Äänestysprosentin on ennustettu jäävän useista syistä varsin alhaiseksi, joten nuoret äänestäjät – liikettä niveliin!

Arvon nuori, jos haluat edelleen laadukasta hammashoitoa koulutiesi varrella, käy äänestämässä. Jos haluat edelleen laadukasta ensihoitoa ja pelastustoimintaa epäonnisen kolarin jälkimainingeissa, käy äänestämässä.

Jos arvostat kouluterveydenhuoltoa, käy äänestämässä.

Jos arvostat oikeuttasi valita ja vaikuttaa riippumattomissa vaaleissa, käy äänestämässä. Onnistuneeseen äänestyssuoritukseen ei kulu kauan aikaa, ja äänestyskopissa toiminta on varsin mutkatonta.

Arvon nuori, sinulla on ennennäkemätön mahdollisuus vaikuttaa Satakunnan suuntaan. Satakunnan tulevaisuuden suunta on sinun nuorissa käsissäsi. Se on etuoikeus, jota ei kannata jättää käyttämättä.

Käy äänestämässä.

Kirjoittaja on 18-vuotias abiturientti Euran Hinnerjoelta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut