Eduskunnalta järkipäätös hoitajien rokotepakosta – itsemääräämisoikeuden nimissä ei voi vaarantaa potilaiden henkeä - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Eduskunnalta järkipäätös hoitajien rokotepakosta – itsemääräämisoikeuden nimissä ei voi vaarantaa potilaiden henkeä

Vaikka Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super pelkää pakkorokotusten aiheuttavan hoitajapulaa, Tehy ampuu pelot alas perusteettomina. Rokottamattomia hoitajia ei Tehyn mukaan edes ole valtavia määriä.

28.12.2021 19:45

Samaan aikaan kun koko maailma taistelee kulovalkean tavoin leviävää koronan omikron-virusmuunnosta vastaan, meillä Suomessa on jo pitkään väännetty kättä siitä, pitäisikö sosiaali- ja terveydenhuoltoalan henkilökunnalle asettaa koronarokotevelvoite.

Eduskunnan sote-valiokunta näytti vihdoin viime viikon alussa vihreää valoa niin sanotuille pakkorokotuksille, sillä aikaa tuhlattavaksi ei enää ole. Virus on ottanut sellaiset kierrokset leviämiseen, että ilman pakkorokotteita edessä on katastrofi.

Kun pitkään jatkunut vapaaehtoisuus ja suostuttelu eivät ole toimineet kaikkien kohdalla, päättäjien vaihtoehdot ovat käyneet vähiin. Tiistaina eduskunta teki vihdoin odotetun päätöksen, että tartuntatautilakia muutetaan väliaikaisesti koronaviruksen takia, jotta sote-alan henkilöstö ei aiheuta tartuntavaaraa potilaille ja asiakkaille.

Tartuntatautilaki sisältää jo nyt säännöksen, että sote-alan työntekijöillä pitää olla riittävä rokotesuoja. Nyt voimaan tuleva velvoite laajentaa säännöstä koskemaan myös koronavirusta.

Satakunnan Kansa yritti hiljattain saada satakuntalaisia, rokotuspakkoa vastustavia hoitajia haastatteluun kertomaan, miksi he vastustavat rokotuksia. Valtamediaa usein syytetään siitä, ettei rokotevastaisten ääni pääse kuuluviin, joten halusimme tarjota hoitajille mahdollisuuden avata asiaa omalla nimellä ja kasvoilla.

Vaikka rokotuksia vastustavia hoitajia on huhujen mukaan paljon, Satakunnassakin ehkä kymmeniä, yksikään ei suostunut julkisesti kertomaan kantaansa. Saamani viesti haastattelusta kieltäytyneeltä ryhmittymältä oli lyhykäisyydessään tämä:

”Olemme tilanteessa, jossa joudumme valitsemaan itsemääräämisoikeuden ja ammatin väliltä.”

Itsemääräämisoikeus on noussut luonnonkatastrofia muistuttavassa tilassa kummallisen keskeiseen rooliin, kun kaikki toimet tähtäävät kuitenkin siihen, etteivät ihmiset menettäisi henkeään ja terveyttään.

Onko itsemääräämisoikeus rokotuksista kieltäytyville hoitajille tärkeämpää kuin hauraiden potilaiden hengen ja terveyden suojelu? Ja kuinka monen kohdalla on kyse periaatteellisesta pullikoinnista ja auktoriteettikammosta, ettei edes terveysturvallisuuteen tähtääviä käskyjä haluta noudattaa, vaan mieluummin lähdetään lätkimään?

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super on huolissaan pakkorokotusten mahdollisesti tuomasta hoitajapulasta, mutta samaan aikaan Super on kuitenkin suositellut kaikille jäsenilleen koronarokotuksen ottamista potilasturvallisuuden takia.

Sopii pohtia, onko Super ollut tehtäviensä tasalla, jos jäsenistön rivit ovat rakoilleet noin pahasti, ettei osa hoitajista usko enää viralliseen lääketieteeseen, vaan somessa kiertäviin salaliittoteorioihin. Liiton olisi pitänyt puuttua siihen kovin ottein jo aiemmin, sillä hoitajat ovat keskeisessä roolissa koronatilanteen hoidossa.

Toisin kuin Super, Tehy on kannattanut pakkorokotuksia jo pitkään, sillä se ei usko hoitajapulan pahenevan pakon myötä. Rokottamattomia hoitajia ei nimittäin Tehyn edunvalvontajohtajan mukaan edes ole valtavia määriä.

Tämä on syytä muistaa, ettei koronarokotuksia vastustavia hoitajia oikeasti ole niin paljon kuin sosiaalisen median huutoäänestyksen perusteella voisi kuvitella. Kuten koronapandemian aikana on käynyt selväksi, pieni marginaaliryhmä voi saada hirveän metelin aikaiseksi luoden virheellisen illuusion siitä, että kyse olisi suuresta massasta, joka ohjaisi tätä koronalaivaa.

Hoitohenkilökunnan rokotteiden vastustus tuntuu siinäkin mielessä erikoiselta, että samaan aikaan tehohoitoyksiköt ovat kuormittuneet äärirajoille pääosin rokottamattomien potilaiden hoidosta. Tehohoidon lääkärit ovat anelleet ihmisiä ottamaan rokotteet, sillä he ovat nähneet millainen tappajavirus voi pahimmillaan olla vastassa.

Epäilemättä jotkut rokotuksia vastustavat hoitajat ovat myös nähneet rokotehaittoja työssään, mutta ovatko tapaukset todistettavasti rokotehaittoja vai ihan normaaleja elämään kuuluvia sairauksia ja kuolemia? Niiden johtopäätelmien tekeminen ei kuitenkaan kuulu hoitajien työhön eikä kenellekään maallikolle, vaan lääkäreille ja Fimealle.

Ei putkimieskään tekeydy sähköalan ammattilaiseksi, eikä lääkäri lentäjäksi, sillä jokainen näistä vaatii koulutuksen ja kokemuksen, jota kutsutaan ammattitaidoksi. Jos tekeytyy, riskit ovat yhtä isot kuin hoitajalla, joka on hypännyt virologin saappaisiin.

Hoitohenkilökunnan rokotteiden vastustus tuntuu siinäkin mielessä erikoiselta, että samaan aikaan tehohoitoyksiköt ovat kuormittuneet äärirajoille pääosin rokottamattomien potilaiden hoidosta.

Hoitohenkilökuntaa velvoitetaan jatkossa ottamaan koronarokotus potilaiden ja asiakkaiden tartuntavaaran takia.

Lue lisää: Eduskunta hyväksyi hoitajien rokotevelvoitteen

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut