Aluevaalit ja vaalilupaukset tulevat – jokin raja voisi olla tarpeen äänestäjien kosiskelussa - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Aluevaalit ja vaalilupaukset tulevat – jokin raja voisi olla tarpeen äänestäjien kosiskelussa

15.12.2021 16:13

Hyvinvointialueiden aluevaalit ovat noin kuukauden kuluttua. Luin mielenkiinnosta eri puolueiden aluevaaliohjelmat, vaikka en ole itse ehdokkaana. Virhe. Iso virhe.

Vaaliohjelmia lukiessa tuli kylmä hiki. Kaikki puolueet lupaavat toinen toistaan komeampia vaalilupauksia, kuten vaalipelin henkeen kuuluu. Rahasta ei puhuta. Lupausten runsaudensarvesta löytyy kaikille kaikkea, joka on jäänyt aiemmin tekemättä tai rahoittamatta.

Puolueiden vaalilupauksia ei tietenkään pitäisi ottaa liian ryppyotsaisesti. Silti ehkä jokin raja voisi olla tarpeen äänestäjien kosiskelussa.

Yksi lupaa joka kuntaan, sijainnista ja koosta riippumatta, oman sosiaali- ja terveysaseman. Toinen aikoo pitää julkiset palvelut ja julkisen sektorin henkilöstön keskiössä asiakkaan tai potilaan sijaan. Kolmas on keksinyt pyörän uudelleen eli terveyskeskuspalveluautot. Neljäs näkee valinnanvapauden toimivana ratkaisuna kaikkeen ja kaikessa. Viides näkee aluevaalitkin ilmastovaaleina. Kuudes lupaa vailla huolen häivää alentaa asiakasmaksuja ja nostaa sote-henkilöstön palkkoja ja niin edelleen.

Lupaukset ovat yleviä ja kannatettavia, jos rahasta ei olisi eikä tulisi pulaa. Pieni häivähdys realismia olisi kuitenkin paikallaan.

Äänestäjille olisi rehellistä kertoa, että mitä lupaukset tarkoittaisivat toteutuessaan maksujen ja verojen nousuna.

Realismia olisi myös tuoda esiin, mistä ja miten sote-alalle saadaan noin 200 000 uutta työntekijää seuraavan 15 vuoden aikana.

Ääneen voisi suoraan sanoa, että kaikki liikenevät resurssit tarvitaan kasvaviin ICT-menoihin, henkilöstön palkkojen harmonisointiin tai osaaja- ja työvoimapulan krooniseen torjuntaan.

Rehellistä realismia olisi myös varoittaa, että luvassa on pitkäksi aikaa poliittista sotkua, säätämistä ja lehmänkauppoja sekä palveluverkosta että virkanimityksistä.

Asiat ovat loppujen lopuksi yksinkertaisia tavallisten ihmisten kannalta.

Useimmille riittää perusasioiden toimiminen. Lääkärin tai hoitajan puheille halutaan päästä säädyllisessä ajassa kasvokkain tai etänä. Hoitojonojen toivotaan lyhenevän keinotekoisten mitoitusten sijaan. Lähipalvelut halutaan läheltä riippumatta siitä, ketkä palvelun tuottavat. Hoitopaikkoja on tarvittaessa oltava saatavilla ikääntyville, huonokuntoisille tai muille apua tarvitseville.

Nämä kaikki ovat pieniä suuria asioita ihmisten arjessa, joiden mukana tuleva uudistus onnistuu tai epäonnistuu.

Kirjoittaja on alue- ja väestönkehityksen asiantuntija ja valtiotieteen tohtori sekä Porin kaupunginvaltuutettu (vihr, sit).

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut