Poliittisen lätinän takana on päätöksiä vanhusten ulkoilumahdollisuuksista ja henkilöstön jaksamisesta - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Poliittisen lätinän takana on päätöksiä vanhusten ulkoilumahdollisuuksista ja henkilöstön jaksamisesta

14.12.2021 3:00

Saan toisinaan suorasukaista ja voimasanoin ryyditettyä rehellisen kipakkaa palautetta eräältä naapuruston aktiiviselta politiikan tarkkailijalta. Viimeksi noottia tuli porilaisten palloiluhallista: miten siihen on varaa, kun vanhusten asioitakaan ei ole saatu kuntoon.

Ei siihen auta selitellä, että osa oli maltillisemman toteutuksen puolella, mutta demokratiassa enemmistö päättää. Kipakkaa kritiikkiä tuli myös vaikeaselkoisesta poliittisesta lätinästä, jossa asiat verhotaan ympäripyöreyksiin ja sivistyssanoihin.

Niinpä. Poliittinen puhe on liian usein epämääräistä jargonia täynnä termejä, jotka jäävät ontoiksi. Vaikkapa vanhushoivan perussanastoon kuuluvat tehostettu palveluasuminen ja henkilöstömitoitus ovat aika kolkkoja sanoja, kun kuitenkin kyse on ihmisen kodista ja siitä, kuinka monta hoivaajaa hänen ja hänen naapureidensa huolenpitoon kulloinkin osallistuu. Eli pääseekö vessaan ja pesulle, pääseekö ulos, onko tekemistä ja tuleeko ruoka ajallaan.

Kaikki puolueet, ehkäpä kokoomusta lukuun ottamatta, ovat huolissaan tulevien aluevaalien äänestysprosentista, eikä suotta.

Vaikka toisaalta tiedämmekin, että kyse on tärkeistä asioita, eivät vaalit jaksa kiinnostaa, kun media ja poliitikot puhuvat ympäripyöreitä ja kaikki toistavat samaa asiaa. Lähipalvelut kaikille ja hyvä hoiva ikäihmisille. Sitähän me poliitikot puolueeseen katsomatta toistelemme, enimmäkseen toisillemme, koska ketä muuta muka kiinnostaa?

Miksi kokoomus sitten ei olisi huolissaan aluevaalien äänestysaktiivisuudesta? Koska matala äänestysprosentti sataa suoraan siihen laariin, jossa korkeasti koulutetut hyvätuloiset voivat itse valita mistä ja kuinka kalliilla palvelunsa hankkivat ja pienituloisten palvelutasosta voidaan karsia. Ne, joilla on mahdollisuus ottaa ylimääräisiä vakuutuksia tai hyödyntää työterveyshuoltoa, eivät ole niin kiinnostuneet kaiken kansan terveyskeskusten palveluiden saatavuudesta.

Tulevat aluevaltuustot ratkaisevat sen, kuinka hyvin terveyspalveluiden tasa-arvo toteutuu. Nykyisin köyhä pääsee kaikkein huonoimmin lääkärin vastaanotolle. Julkiset terveyspalvelut ovat ylikuormittuneet, henkilöstöä on liian vähän ja jopa kokonaisia terveysasemia on jouduttu sulkemaan.

Palveluihin hakeutumista vaikeuttavat myös korkeat asiakasmaksut. Maksukatoista huolimatta yli 400 000 sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksua vuodessa päätyy ulosottoon. Terveyskeskusmaksut poistamalla ja muita maksuja alentamalla useampi hakeutuisi hoitoon ajoissa ja perintää inhimillistämällä vähennettäisiin ihmisten velkaantumista terveyden vuoksi.

Tuleva aluevaltuusto päättää myös, kuinka kaukana on lähin lääkäri ja mihin asti pitää matkata verikokeessa käydessään. Parhaimmillaan lähipalvelut paranevat, kun ammattilaiset voi laittaa kiertämään eri palvelupisteissä sen sijaan, että mummut ja papat matkaavat taksilla pitkin maakuntaa.

Myös digitaalisuus toisi uusia mahdollisuuksia lähipalveluiden valikoimaan ja näin osa palveluista voisi tulla jopa kotiin ja ainakin lähimmälle sote-keskukselle.

Entäpä ne vanhuspalvelut sitten. Niidenkin tulevaisuudesta päätetään aluevaltuustoissa. Tosin aivan kaikkea ei pystytä paikallisesti ratkomaan, esimerkiksi alan työvoimapula on sen kokoluokan asia, että siihen tarvitaan avuksi niin valtio kuin oppilaitoksetkin.

Mutta Satakunnan tulevan suurimman työantajan työehdoista ja palkkauksesta vastaa viime kädessä aluevaltuusto. Tukeeko työnantaja työntekijöiden kouluttautumista ja arvostaako se lähihoitajien työpanosta? Pätkitäänkö työsuhteita kohtuuttomasti, vai satsataanko vakituisiin sijaisiin? Kuinka paljon panostetaan kotihoitoon, työntekijöiden hyvinvointiin tai paljonko resursoidaan palveluasumisen paikkoihin?

Kyllä sillä ihan oikeasti on väliä, ketä sinne uuteen sote-valtuustoon valitaan.

Raisa Ranta

Kirjoittaja on porilainen kaupunginvaltuutettu (vas.)

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut