Lukiolaiset väsyvät, eikä se ole ihme - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Lukiolaiset väsyvät, eikä se ole ihme

Tulevaisuudesta pitää päättää, kun siihen ei ole vielä valmis. Moni olisi stressaantunut vastaavassa tilanteessa.

12.12.2021 6:00

Lukiolaiset voivat huonommin kuin kertaakaan kouluterveyskyselyn 15-vuotisen mittaushistorian aikana. Kyselyn mukaan esimerkiksi 40 prosenttia kaikista maan lukiolaisista ja liki puolet lukiolaistytöistä kärsii uupumusasteisesta väsymyksestä. Myös ahdistus ja masennusoireet ovat lisääntyneet reippaasti.

Asian ei pitäisi olla yllätys. Kuka tahansa olisi ahdistunut, jos joutuisi päättämään omasta tulevaisuudestaan silloin, kun ei yksinkertaisesti vielä tiedä, mitä elämältään haluaisi.

Lukioon suuntaavat yleensä ne, jotka eivät löydä ammattikoulun aloista mitään kiinnostavaa. Harva siis tietää ensimmäisen lukiovuoden ensimmäisessä periodissa, mitä tekee työkseen valmistuttuaan ensin lukiosta ja sitten korkeakoulusta liki vuosikymmenen päästä.

Ylioppilaskirjoitusten painoarvo on kasvanut, ja niistä aletaan puhua heti lukion alussa. Jotta osaa valita oikeat aineet ja painottaa opiskelunsa niihin, tulevaisuutta on alettava miettiä varhain.

Suuren osan jatko-opintoihin pyrkivistä ylioppilaista on kuitenkin valmistauduttava myös pääsykokeisiin, sillä etenkin suosituille aloille vaaditaan kirjoituksista laudatureja. Jos on epävarma todistuspisteidensä riittävyydestä, kutsuvat niin ikään pääsykokeet.

Ole siinä sitten seiskan oppilas tuntematta paineita.

Vanhempien ikäluokkien on helppo sanoa, että aina voi vaihtaa alaa. Harmi vain, että koulutusalan vaihtaminen ei suju yhtä kätevästi kuin aiemmin.

Jos ottaa opiskelupaikoista vastaan vaihtoehdon C tai en oikein tiedä, menettää ensikertalaiskiintiönsä. Se taas tarkoittaa, että keksiessään mitä oikeasti haluaa opiskella, kyseiselle alalle sisään pääseminen on kiintiöistä johtuen astetta suurempi urakka.

Olisin minäkin stressaantunut, jos olisin lukiolainen. Päätin nimittäin abivuonna juuri ennen joulua, mihin haen jatko-opiskelemaan.

Nykytahdilla se olisi aivan liian myöhään.

Kirjoittaja on Satakunnan Kansan toimittaja, joka kahdesta kirjoittamastaan laudaturista huolimatta pääsisi vain nipin napin opiskelemaan todistuspisteillä omaa alaansa yliopistossa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut