Eric Clapton ilman maskia - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Eric Clapton ilman maskia

24.11. 3:00

”Mitä tarkoittaa tico-tico?”

Mikko Alatalo kysyi Remulta tätä haastatellessaan Hurriganesia Tavastia-klubin takahuoneessa vuonna 1974.

Toimittaja Alatalo yritti epätoivoisesti penätä Hurriganesilta yhteiskunnallista sanomaa. Remun mukaan sellaista ei ollut. Tico-tico riitti sanomaksi. Haastattelua parempaa ajankuvaa saa hakea.

Rock-musiikin kultaisella 1970-luvulla tiedostavuus oli ylimpiä hyveitä. Yhteiskunnallinen kantaaottavuus luetaan artistille yhä ansioksi. Varsinkin silloin, jos se on poliittisesti sopivan humaania ja yleisvasemmistolaista.

Vääränlainen kantaaottavuus voi johtaa maineen menetykseen. Artistin kannattaa valita oikein taistelunsa.

Moni on viime aikoina ihmetellyt brittiläisen kitaristilegenda Eric Claptonin (s.1945) taisteluvalintoja. Hän on profiloitunut koronarajoitusten vastustajana.

Clapton on ilmoittanut, ettei esiinny konserttipaikoissa, joissa vaaditaan koronapassia. Hän sai itse koronarokotteesta voimakkaita fyysisiä oireita.

Koko pitkän uransa ajan Clapton on ollut epäpoliittinen artisti. Bluesrockin 1960-luvun kitarasankari vaihtoi myöhemmin onnistuneen kameleonttimaisesti tyyliään. Hänestä tuli menestynyt rockmuusikko aikuiseen makuun.

Monelta kaltaiseltani vanhalta fanilta meni kuppi nurin vuosi sitten, kun Clapton julkaisi kappaleen Stand and Deliver. Toisen rock-veteraani Van Morrisonin kirjoittama biisi on kiivas puheenvuoro koronarajoituksia vastaan. Kappaleen tuotto luovutettiin koronarajoituksista kärsineille muusikoille.

Claptonin ja Van Morrisonin mukaan hallitukset pyrkivät alistamaan kansalaisia maskipakolla ja muilla rajoituksilla. ”Vapaiden ihmisten” on vastustettava moista ”orjuutta”.

Roketavastaiset ovat olleet tästä meuhkaamisesta innoissaan. Muut ovat seuranneet artistin ulostuloja hämmentyneinä.

Koronarajoitusten vertaaminen orjuuteen hermostutti Claptonin ystäväpiiriin kuuluneen Robert Crayn. Afroamerikkalainen blueskitaristi Cray oli mukana Claptonin kiertueella Suomessakin vuonna 2006. Nyt heidän välinsä ovat katkenneet.

Crayn ärtymystä selittää myös se, että Clapton virnisteli hiljattain valokuvassa Teksasin republikaanikuvernööri Greg Abbottin kanssa.

Abbott tunnetaan Donald Trumpin tukijana, joka on ajanut Teksasissa äänestyslainsäädännön muutoksia. Muutosten tavoitteena on vaikeuttaa afroamerikkalaisten äänestämistä.

Samassa valokuvassa oleminen ei ole automaattisesti poliittinen kannanotto. Claptonin vanhat synnit kuitenkin painavat vaakakupissa.

Vuonna 1976 Clapton yllätti konsertissaan kuulijansa pitämällä rasistisen palopuheen. Hän vaati, että Britannia pidettäisiin ”valkoisena”.

Myöhemmin hän pyysi anteeksi humalaisia möläytyksiään. Reaktiona niihin syntyi silloin Rock rasismia vastaan -liike.

Eric Clapton löysi nyt 76-vuotiaana oman yhteiskunnallisen sanomansa. Eri asia on, kuinka moni haluaa kuunnella sitä.

Kirjoittaja on projektipäällikkö ja filosofian tohtori Tampereen yliopistossa Porin yliopistokeskuksessa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut