Vastuullinen sijoittaminen ei tarkoita, että alennettaisiin sijoitusten tuottotavoitetta - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Vastuullinen sijoittaminen ei tarkoita, että alennettaisiin sijoitusten tuottotavoitetta

23.11. 3:00

Norjan öljyrahasto on maailman suurin osakesijoittaja. Tämä öljystä vaurastunut rahasto on vaatinut omistamiltaan yhtiöiltä ilmastotoimia jo vuosia. Tänä syksynä rahasto antoi julistuksen, jossa vaaditaan sen omistamia yhtiöitä toimiin luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi.

Vastuullinen sijoittaminen on siis nykyisin valtavirtaa. Vastuullisella sijoittamisella tarkoitetaan ympäristöasioiden, sosiaalisen vastuun sekä hyvän hallintotavan huomioimista sijoitustoiminnassa.

Vastuullisen sijoittamisen voidaan katsoa alkaneen viimeistään 1980-luvulla, jolloin suuret investoijat eivät tehneet sijoituksia Etelä-Afrikkaan rotuerottelun johdosta. Vasta viime vuosina vastuullinen sijoittaminen ja siitä puhuminen on noussut kuitenkin laajasti toimintatavaksi.

Vastuullisuus voi näkyä sijoituksissa kovin eri tavoin. Helpoin ja erityisesti yksityissijoittajaa koskeva esimerkki on ei-vastuullisten yhtiöiden jättäminen pois sijoituksista. Tällöin sijoituksista voi jäädä pois esimerkiksi hiilestä liikevaihtoa saavat yhtiöt, tupakka- tai aseyhtiöt.

Toki yksityishenkilöllekin luontevin tapa vastuulliseen sijoittamiseen on tehdä sijoitukset vastuullisten rahastojen kautta. Norjan öljyrahastoa pienemmätkin rahastot voivat vaikuttaa yhtiöiden päätöksiin.

Rahastot voivat kannustaa yhtiöitä luopumaan energian tuottamisesta hiilellä tai esimerkiksi parantamaan muoveihin liittyviä kierrätysmahdollisuuksia. Usein kyse on myös vaikuttamisesta tietyn epäeettisen hankkeen peruuttamiseksi tai parantamiseksi. Näin yhtiöitä ei ensisijaisesti suljeta pois sijoituskohteista, vaan pyritään vaikuttamaan yhtiöitä muuttamaan toimintaansa.

Vastuullinen sijoittaminen ei tarkoita, että alennettaisiin sijoitusten tuottotavoitetta. Asia on päinvastoin. Vastuullisuusasioiden huomioiminen tuo enemmän tietoa kohteesta kuin pelkkä taloudellisen tilanteen arvioiminen.

Vastuullisuuden tarkastelu tuottaa tietoa sellaisista riskeistä ja mahdollisuuksista, jotka myöhemmin voivat vaikuttaa merkittävästi sijoituskohteen arvoon. Esimerkkinä voi mainita vaikka öljy-yhtiöt, jotka ovat viime vuosina olleet selvästi markkinakehitystä huonompia sijoituskohteita.

Tavoitteena onkin, että vastuullisuuden huomioiminen parantaa salkun tuotto- ja riskiprofiilia.

Kun ajatellaan vastuullisen sijoittamisen vaikutusta yrityksiin, voidaan ottaa esimerkiksi autoteollisuus. Viime vuosien kurssiraketti on ollut Tesla. Teslan osakkeen menestys on varmasti vaikuttanut muiden autonvalmistajien intoon kehittää ja tuoda markkinoille sähköautoja.

Vastuullisella sijoittamisella on siis merkitystä.

Kirjoittaja on dosentti ja toimii pankinjohtajana OP Länsi-Suomessa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut