Vetovoimatyössä pienet teot ovat joskus suuria tekoja - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Vetovoimatyössä pienet teot ovat joskus suuria tekoja

”Rauman hyvän mielen joulukortti on paljon kokoaan tärkeämpi signaali”, kirjoittaa kolumnisti Timo Aro.

17.11. 3:00

Rakkaalla Raumalla on kyky yllättää myönteisesti kerta toisensa jälkeen. Tällä kertaa on pakko kehua Rauman yksinkertaista, mutta samalla nerokasta vetovoimatyötä ja tunteisiin vetoavaa vaikuttamista.

Rauma päätti viime viikolla kutsua 2 300 entistä raumalaista jouluksi kotiin.

Joulukirjeen saivat kaikki viimeisen kymmenen vuoden aikana Raumalta poismuuttaneet. Lähtijät kutsutaan nauttimaan pitsikaupungin joulun monipuolisista ja tunnelmallisista tapahtumista.

Samalla muistutetaan taitavasti lähtijöiden juurista ja sytytetään mieliin kaipauksen siemen paluumuutosta kotiin.

Rauman kehutaan olevan pohjalaiseen tyyliin ”täydellinen paikka uusien elämysten kokemiseen ja muistojen luomiseen”. Idyllinen, juurekas ja omaperäinen kaupunki yhdistettynä moderneihin kehityshankkeisiin, vaurauteen ja palveluihin on kova yhdistelmä korona-ajan muuttoliikkeessä.

Kutsu liittyy ’Raumlaine joul’ -tapahtumakokonaisuuteen. Rauma julisti taannoin itsensä keneltäkään lupaa kysymättä tai pyytelemättä joulukaupungiksi. Se oli hyvä veto!

Joulutervehdys Raumalta on samalla hyvä esimerkki pienestä suuresta teosta, joka jättää vastaanottajaan positiivisia ja lämpimiä jälkiä.

Kirje ei johda muuttoryntäykseen Raumalle eikä käännä Rauman väkilukua kasvuun, mutta vahvistaa sudeetti-raumalaisten välittämisen, samaistumisen ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Avainsana on vahva tunne kuulumisesta johonkin.

Ihmisten asumiseen ja paikkaan liittyvissä valinnoissa tunteilla, mieli- ja mainekuvilla on ylipäätään paljon isompi rooli kuin uskomme. Muuttopäätöksenteossa paikkaan liittyvä tunne tai mielikuva pesee noin 100–0 esimerkiksi tuloveroprosentin kaltaisen ”järkiperusteen”.

Siksi Rauman hyvän mielen joulukortti on paljon kokoaan tärkeämpi signaali. Se muistuttaa kaikille lähtijöille, että heistä välitetään edelleen ja että he ovat tervetulleita kotiin joko käymään tai jäämään pidemmäksi aikaa.

Joulutervehdys on samalla hyvä esimerkki, miten pienellä taloudellisella panoksella saadaan hyvää aikaan, jos idea on kirkas ja sanoma sen takana uskottava, eli vastaa ihmisten omia kokemuksia ja havaintoja.

Rauma on tässäkin asiassa paljon kokoaan suurempi ja erinomainen vertailukehittämisen kohde myös meille porilaisille ilman sarvia ja hampaita.

Kärjistän ja voin olla väärässä, mutta aika usein tuntuu siltä, että kun me porilaiset varaudumme kaikessa pahimpaan mahdolliseen vaihtoehtoon, raumalaiset varautuvat parhaimpaan.

Olisiko korkea aika asennemuutokselle?

Kirjoittaja on alue- ja väestönkehityksen asiantuntija, valtiotieteen tohtori ja Porin kaupunginvaltuutettu (vihr, sit).

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut