Hävettääkö perkele? - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Hävettääkö perkele?

11.11. 3:00

Osaan sanoa kymmenellä kielellä kiitos. Osaan hyvää uutta vuotta toivottaa, mutta aamuöisin loistavaa tähteä en kiinni saa.

Laulussa ei kerrota, kuka tai mikä aamuöinen tähti on, mutta ajatellaan sen olevan suomen kieli valovuosien takaisessa kaukaisuudessa.

Suomen kieli on omaa murrerikasta mutinaamme, joka on jäänyt vuosisatojen varrella ilman ranskan kielen romantiikkaa, espanjan kielen seksikkyyttä ja englannin kielen globalisaatiota.

Sen sijaan kielemme lippulaivana toimivat maailmanmaineeseen nousseet sanat – sauna, sisu ja perkele. Viimeinen on katkeransuloinen kirosana, joka aiheuttaa suomalaisissa häpeää – tunnetaanko kielemme kirosanasta?

Toisaalta, harva kieli tai kulttuuri on maailmalla tunnistettavissa yli 10 000 vuotta vanhan perinteen turvin, mutta suomen kieli ja suomalaisuus kykenevät siihen yhden sauna-sanan voimin.

Maailmankaikkeuden tahtotilojen kiistatonta kuningasta tai kuningatarta – suomalaista sisua – on lähes mahdotonta ilmaista muilla kielillä. Sisua tarvitaan vastaisuudessakin, kun elämme aikaa, jossa kielemme asema horjuu. Aamuöinen tähtitaivaan valo, pohjoinen kielemme, ei saa sammua.

Kasvavissa määrin yliopistojen opetus valmistaa opiskelijoita kansainvälisille työmarkkinoille, joilla eletään englannin kielen ympäröimänä. On englanninkielistä ylioppilastutkintoa, ja perusopetuksessa on valittavana englannin kielen valinnaiskursseja.

Tärkeää on pitää ylimääräinen englanti valinnaisina opintoina lukujärjestyksessä, ettei se pääse tulevaisuudessa asettumaan taloksi liian nuorten opiskelijoiden pariin. Tietoa, ymmärrystä ja oppia on oltava olemassa jatkossakin suomen kielellä, jotta kielen asema säilyy tuleville sukupolville.

Tieto on valttia, kielellekin.

Kansainvälisyyden tarve ei saa ohittaa kotimaisen kielen valta-asemaa, sillä oman kielen kautta ymmärrämme kansainvälistä maailmankuvaa. Läpi syksyn on mediavirrassa kohistu, kun Helsinki – Suomen kaupunkien keulahahmo – muuttuu ulkomaisten huippuosaajien kotouttamiseksi englanninkieliseksi.

Suomeen saapuvat muunkieliset ihmiset asetetaan jyrkästi eriarvoiseen asemaan, kun kaivattu huippuosaaja saa perheelleen asunnon vuokrasopimuksineen ja lapsilleen päivähoitopaikat ohi suomenkielisen byrokratiaviidakon. Etnisillä vähemmistöillä taas on jopa vaikeaa saada oma perhe yhdistettyä. Englannin kieli on pienelle määrälle huippuosaajia räätälöity selviytymispakkaus; Suomessa ilman suomea.

Käytännössä siis suomen kielen, ja ulko- sekä kotimaisten vähemmistökielten aseman heikentämistä.

Kysynkin vielä lopuksi, hävettääkö perkele? Ei pitäisi hävettää, koska se on suomen kielen ytimessä – tarkoituksella.

Kirjoittaja on 18-vuotias abiturientti Euran Hinnerjoelta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut