Polttaa, ei polta, polttaa - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Polttaa, ei polta, polttaa

8.11. 3:00

Meinasin aluksi kirjoittaa EU:n tukipaketista, jonka piti olla ainutkertainen ja tarkkarajainen, mutta josta näyttääkin nyt muodostuvan jatkuva käytäntö unionin rahoituksessa ja jossa suomalaiset ovat nettomaksajina.

Pysytään kuitenkin Suomessa ja Satakunnassa.

Viime päivinä olemme saaneet lukea lehdestä (SK 28.10.) maakunnan pelastustoimeen suunnitelluista säästöistä, joten tämä aihe on kirjaimellisesti polttavampi. Ainakin jos pelastusjohtajan suunnitelmat menevät läpi kuntajohtajien tukemana.

Tulevassa sote-uudistuksessa pelastustoimi siirtyy hyvinvointialueille yhdessä sosiaali-ja terveyspalveluiden kanssa. Sisäministeriö on tunnistanut pelastustoimessa olevan jo ennen uudistusta yli kahdeksankymmenen miljoonan euron rahoitusvajeen. Kun olen asiasta kysynyt sisäministeriltä, niin hän on kahteen kertaan kehottanut korottamaan pelastustoimen rahoitusta kunnissa.

Riittävän rahoituksen lisäksi lähivuosina tullaan tarvitsemaan yli tuhat palomiestä lisää, joten myös koulutuksen resurssit tulee turvata.

Tähän peilaten on vähintäänkin erikoista, että pelastustoimeen esitetään leikkauksia ja nimenomaan niihin palveluihin, joita kansa tarvitsee hädän hetkellä. Olen itse työskennellyt palomiehenä vuodesta 1986, eli jo 35 vuoden ajan. Maailma on muuttunut tuona aikana merkittävästi ja pelastusala siinä mukana.

Pelastustoimeen vuosikymmenten aikana tehdyissä muutoksissa välittömässä 60 sekunnin lähtövalmiudessa (24/7) olevien palomiesten määrä on maakunnassa laskenut jopa lähes puolella.

Sairaankuljetusuudistuksen yhteydessä vuoden 2013 alusta järjestämisvastuu siirtyi sairaanhoitopiireille. Vaikka tässä uudistuksessa ei pitänyt tehdä päällekkäistä hallintoa, niin kuitenkin pelastuslaitoksen ja sairaanhoitopiirin organisaatioihin muodostui sitä. Lisäksi jo tuolloin pelastusjohtaja esitti Ulvilan paloaseman sulkemista ja myös Meri-Porin paloaseman ambulanssin päivystysaikaa leikattiin yöajalta. Vaikka jälkimmäinen leikkaus tuli sairaanhoitopiirin toimesta, heikentyi kuitenkin kansalaisten välitön avun saanti.

Yle uutisoi 3.8., että Satakunnan pelastuslaitos ei ehdi tarpeeksi nopeasti Porin Sampolaan ja että pelastusjohtaja ei ole tästä huolissaan. Kun hän on lisäksi valmis edelleen leikkaamaan pelastustoimen välittömästä valmiudesta hallinnon sijaan, voineekin kysyä, onko pelastusjohtaja tehtäviensä tasalla?

Tulevan uudistuksen jälkeen on myös syytä pohtia, olisiko pelastustoimi siirrettävä isommille alueille esimerkiksi erityisvastuualuejaon mukaan, jolloin hallintoa tiivistämällä kyettäisiin turvaamaan nykyinen asemaverkosto ja palvelutaso tulevaisuudessakin.

Kirjoittaja on ylipalomies ja kansanedustaja (ps.).

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut