Kylä nimeltä Suomi - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Kylä nimeltä Suomi – työikäisten osuus muuttuu epätoivotuksi

Toivottavasti todellinen ikärakenteemme ei tule olemaan aivan niin synkkä kuin ennuste.

26.10.2021 3:00

Olipa kerran 100 asukkaan eristäytynyt kylä. Kylässä asui 25 lasta, 55 aikuista ja 20 yli 65-vuotiasta. Asiat rullasivat hyvin. Aikuiset kustansivat lastenhoidon ja koulunkäynnin sekä ikääntyneiden eläkkeet ja terveydenhuollon.

Pikku hiljaa ihmisten elinikä piteni ja sen myötä ikääntyneiden määrä alkoi kasvaa. Toisaalta lasten syntyvyys ja siten myös määrä pieneni. Työikäisten määrä pysyikin pitkään 45–50 paikkeilla.

Suuri murros tapahtui, kun kylässä niin sanotut suuret ikäluokat ylittivät 65-vuoden rajan. Yhtäkkiä yli 65-vuotiaita olikin 35. Lasten määrä oli reilu 20 ja työikäisiä oli 40. Työikäisiä oli siis alle puolet asukkaista, mutta työikäiset onnistuivat vielä hoitamaan niin lasten kuin ikääntyneidenkin asiat.

Lapsia kuitenkin syntyi vuosi vuodelta vähemmän. Pienempi lasten määrä tietenkin vähensi työikäisten taakkaa lyhyellä aikavälillä – huollettavia lapsia oli vähemmän. Toisaalta ikääntyneiden määrä kasvoi nopeammin kuin lasten määrä väheni. Lisäksi ymmärrettiin, että vähentynyt lasten määrä on ongelma, koska tämän päivän lapset ovat tulevaisuuden työikäisiä.

Kylän ennustelaskija löi pöytään jäätävät luvut: asioiden jatkuessa ennallaan kylässä olisi 40 vuoden päästä 20 lasta ja 55 yli 65-vuotiasta. Työikäisiä siis 100 hengen kylässä olisi 25.

40 vuotta tuntui pitkältä ajalta, mutta jokainen ymmärsi, että tuo aika tulee. Oli myös ymmärrys siitä, että 100 ihmisen kylä ei selviä 25 työikäisen voimin.

Niinpä kylässä aloitettiin muutokset.

Koko kylä ei ollut muutoksista samaa mieltä, mutta oli pakko toimia. Ensimmäinen muutos oli työssäkäynnin yläikärajan nostaminen. Aiemmin töistä oli siirrytty pois jopa 60-vuotiaana. Nyt siirryttiin muutama vuosi myöhemmin ja oli jaettu näkemys, että ikä tulee edelleen nousemaan.

Pohdittiin myös, selviäisikö kylä pelkästään venyttämällä työssäkäynti-ikää vai pitäisikö kylään yrittää houkutella muuttamaan uusia työikäisiä ihmisiä. Tämä kysymys jakoi kylää, eikä selkeää yhteistä näkemystä saavutettu.

Kylähän tietysti olemme me. Meillä on ongelma ikärakenteessa.

Kylän alkutilanne kuvaa ikärakennettamme 1980-luvulla ja siitä olemme edenneet tähän päivään ja Tilastokeskuksen uuteen väestöennusteeseen.

Toivottavasti todellinen ikärakenteemme ei tule olemaan aivan niin synkkä kuin ennuste. Joka tapauksessa meillä on iso haaste ikärakenteen muuttuessa epäedullisempaan suuntaan ja joudumme asiaan monella eri tavalla sekä reagoimaan että sopeutumaan.

Halusimme tai emme.

Kirjoittaja on dosentti ja toimii pankinjohtajana OP Länsi-Suomessa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut