Yhteistyö on sote-uudistuksen onnistumisen edellytys – kunnille jää iso vastuu - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Yhteistyö on sote-uudistuksen onnistumisen edellytys – kunnille jää iso vastuu

19.10. 3:00

Kunnissa käsitellään ensi vuoden talousarvioita uudenlaisessa tilanteessa. Sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut ovat talousarviokirjassa viimeistä kertaa ja vuoden kuluttua ollaan kunnan näkökulmasta isojen muutosten äärellä. Soten myötä iso osa kuntien rahoista ja henkilöstöstä siirtyy uudelle hyvinvointialueelle.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden siirtyminen niin sanotuille leveämmille hartioille ja yhden kukkaron ja hallinnon alle on hyvä asia. Samalla on tarkoitus päästä eroon turhista rajapinnoista niin perus- ja erikoissairaanhoidon kuin terveys- ja sosiaalipalveluiden välillä. Uudistus antaa mahdollisuuden ajatella asioita uusiksi ja suunnitella palveluketjut ihmiskeskeisesti.

Uudistuksen jälkeenkin kuntien ja hyvinvointialueen välille jää paljon yhteistä tehtävää. Uhkakuvana on uusien rajapintojen tai siilojen syntyminen eri organisaatioiden välille, mutta hyvällä yhteistyöllä, avoimella keskustelulla ja yhteisesti asetetuilla tavoitteilla palvelut voivat toimia sujuvasti.

Yhtenä keskeisimmistä kuntien ja hyvinvointialueen yhdyspinnoista ovat lasten ja nuorten palvelut. Saumaton yhteistyö kuntien vastuulla olevien palveluiden, kuten varhaiskasvatuksen, koulujen ja nuorisotyön sekä hyvinvointialueen lasten ja nuorten sote-palveluiden kanssa on erityisen tärkeää.

Esimerkiksi koulupsykologit ja terveydenhoitajat siirtyvät hyvinvointialueille, mutta eivät tietysti häviä kouluista mihinkään. Monet ennaltaehkäisevät palvelut jäävät edelleen kunnan hoidettavaksi ja varhainen puuttuminen edellyttää hyvää yhteistyötä eri toimijoiden välillä.

Vaikka tuleva vuosi on täynnä muutoksia ja uuden soten tuleminen työllistää valmistelijoita ja ammattilaisia valtavasti, meillä ei ole varaa jättää palveluita kehittämättä. Esimerkiksi lasten ja nuorten päihdepalvelut tarvitsevat pikaista parannusta.

Tarve vakavista päihdeongelmista kärsiville nuorille tarkoitetusta palveluyksiköstä on laajasti tunnistettu, mutta toteutuksen osalta kunnat nostavat kädet pystyyn ja odottavat uuden hyvinvointialueen tarttuvan asiaan. Päihderiippuvaisten nuorten sijoittaminen samaan yksikköön muiden kanssa altistaa muutkin nuoret päihteille, eikä päihdeongelmista kärsivä välttämättä saa riittävää ja tarkoituksenmukaista ammattiapua ongelmaansa.

Porissa alaikäisille tarkoitetun palveluyksikön perustamista selvitettiin hiljattain valtuustoaloitteen yhteydessä ja vastauksessaan kaupunki totesi, että asia on tärkeä ja tulee viedä VATE:n tietoon uuden hyvinvointialueen valmistelussa huomioitavaksi.

VATE on uuden hyvinvointialueen valmistelusta vastaava väliaikainen viranhaltijoista koostuva toimielin, joka hoitaa asioita siihen saakka, kunnes uusi aluevaltuusto ryhtyy tekemään päätöksiä. Toivottavasti VATE on kuulolla ja valmistelee tämänkin asian uusien luottamushenkilöiden käsiteltäväksi mahdollisimman pian!

Raisa Ranta

Kirjoittaja on porilainen kaupunginvaltuutettu (vas.)

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut