Kolumni: Voin ymmärtää koronarokotteesta kieltäytyjien joitakin syitä, mutta kaikkia perusteluja en mitenkään - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Koronarokotteesta kieltäytymiseen syitä on monia – satojen perustelujen lukeminen avarsi, mutta kaikkia perusteluja en voi ymmärtää

Sitäkään en ymmärrä, että jotkut pelkäävät kyllä koronarokotteen riskejä, mutta eivät koronataudin riskejä.

15.10. 3:00

Tein äskettäin juttua ihmisistä, jotka eivät halua ottaa koronarokotetta. Sain rokotekieltäytyjiltä satoja perusteluja verkkosivuilla julkaistussa kyselyssä ja sähköpostitse, ja on myönnettävä, että ne avarsivat ymmärrystäni rokotekieltäytyjien syistä ja vaikuttimista.

Ne näyttivät, miten moninaisia kieltäytyjien perustelut ovat. Kaikilla ei suinkaan ole pontimenaan ehdotonta rokotevastaista ideologiaa tai uskoa salaliittoteorioihin.

Vaikka koronarokotteen ottamista kannatankin, pystyn jollain tasolla ymmärtämään siitä kieltäytyvien joitakin perusteluja. Ymmärrykseeni jotenkin mahtuu esimerkiksi se, jos nuori laskeskelee, että hänellä on vain pieni riski saada vakava koronavirustauti – olkoonkin, että myös nuori voi sairastua vakavasti tai saada pitkittyneen koronataudin oireet kärsittäväkseen.

Jotenkin ymmärrän senkin, jos pelkää ottaa rokotteen siksi, että jo nyt kärsii esimerkiksi fibromyalgian tuomista kivuista ja miettii, että mitä jos koronarokotteesta koituu lisää kipuja eikä niitäkään saada kuriin. Olkoonkin, ettei koronarokotteen ole todettu aiheuttavan tällaisia pysyviä kipuja ja olkoonkin, että koronatautiin sairastuminen se vasta voikin tuoda pysyviä kipuja.

Jollain tasolla voin tajuta sitäkin, että joitakuita ärsyttää voimakas puhe koronarokotteen puolesta tai koska koronapassi pakottaisi avaamaan yksityisiä terveystietoja koronataudin sairastamisesta tai rokotteen ottamisesta, kun esimerkiksi haluaa osallistua tapahtumaan. Kapinallisen luonteen voi olla vaikea niellä tätä.

Muutamaa perustelua en kuitenkaan ymmärrä. En ymmärrä, ettei nykyisessä koulutusta ja sivistystä jakavassa yhteiskunnassa suostu uskomaan tiedeyhteisön kiistattomia tutkimustuloksia koronaviruksesta, mutta on valmis uskomaan yksittäisen toisinajattelijan omalla mikroskoopillaan tekemiä yksityisiä, vailla minkäänlaista vertaisarviointia olevia ”tutkimuksia”, joiden tuloksena ”analyytikko” sitten julistaa, ettei koronavirusta ole olemassakaan.

Sitä en ymmärrä, että jotkut eivät suostu uskomaan tutkijoiden jakamaa ja vakavasti otettavan median välittämää tietoa, vaan he hakeutuvat netin kaikenkirjaville humpuukilähteille – ja pitävät tätä tietoa luotettavana.

Sitäkään en ymmärrä, että jotkut pelkäävät kyllä koronarokotteen riskejä, mutta eivät koronataudin riskejä – eivätkä välttämättä ole niitä edes selvittäneet, vaikka ne saisi vaivaa näkemättä tietoonsa ihan joka uutistuutista.

Minna Ala-Heikkilä

Kirjoittaja on toimittaja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: