Nyt pitää Kristan karhunkämmenen lyödä – maakunta tarvitsee oman justiinansa - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Nyt pitää Kristan karhunkämmenen lyödä – maakunta tarvitsee oman justiinansa

Pääministeri ottaa jo hajurakoa Porin Kiuruun.

12.10. 3:00

Jo on piru merrassa. Porilaisen politiikan kruununjalokivi Krista Kiuru (sd.) on pudonnut etelän median (Helsingin Sanomat 11.10.) mukaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) sivuvaunusta.

Kaiken pahan alku ja juuri ovat tässäkin tapauksessa korona ja sen rajoitukset, jotka johtivat Kiurun kannalta karmeaan lopputulokseen. Suomalaiset ovat HS:n seitsemän ministerin kyselyssä tyytymättömimpiä juuri meidän Kristaamme ja tyytyväisimpiä Tampereen Sannaan. Jopa Maria Ohisalo (vihr.) ja Antti Kurvinen (kesk.) näyttivät Kiurulle perävaloja tyytymättömien kategoriassa.

Tulos on uusi isku Kristalle, sillä ison kirkon vaiheilta vuodatetut juorut ehtivät jo kertoa, että Marinin ja Kiurun keskinäisissäkin väleissä oli havaittu silminnähtäviä ryppyjä.

Se saattaa olla uusi asia Kristalle, joka on tähän asti osannut taitavasti liimautua istuvan SDP:n puheenjohtajan kainaloon. Niin hän teki Jutta Urpilaisen ja alkukangertelujen jälkeen myös Antti Rinteen valtakausien aikana.

Voi olla, että Marin repii hajurakoa Kristaan myös sote-syistä.

Näyttää pahasti siltä, että kyseisestä uudistuksesta ja sen oudoista aluevaaleista syntyy hallituksen seuraava julkisuushaitta.

Sen voi syntipukkeilla raivokkaasti sotea ajaneeseen Porin perusministeriin, jos myös äänestysaktiivisuus jää tammikuussa surkean ja naurettavan väliin.

Mutta ei hätää. Meillä täällä pussinperällä ja varsinkin Porissa töitä Kristalle riittää, jos ovet eivät hänelle aukene enää pääkallonpaikalla. Muun muassa Satakunnan edunvalvonnassa on töitä silmänkantamattomiin, vaikka Satakunnan kansanedustajat kuinka olisivat Ylen kyselyn mukaan tyytyväisiä kasitien saavutuksiinsa.

Aivan ensimmäiseksi Kristan pitää tulla panemaan Satakunnan kansa kuriin. Täällä on maan pahin koronatilanne. Maakunta tarvitsee oman justiinansa, joka voisi samalla puhua Kankaanpään senaattorille Jari Koskelalle (ps.) järkeä. Kansanedustajan pitäisi jo profiloitua muutenkin kuin tekemällä aloitteita kotikontujensa siltarummuista ja haaveilemalla jostakin kehäradasta.

Ja sitten: Pori suorastaan huutaa uudeksi kaupunginjohtajaksi ja tuloksen tekijäksi todellista terrieriä. Porin ei passaa enää seurata lähinnä katseella, miten muut kaupungit menevät ohi edestä ja takaa. Padel-diplomatian aika on ohi.

Krista antaisi oikeaa särmää myös Satakunnan poliittisessa johdossa, jossa ei porilaisia maakunnallisessa luottamusjohdossa näy. Porista on tullut Rauman apupuolue, oikea puisto-osasto. Mikä "piip" porilaisia oikein vaivaa?

Kasitielle tehtävä Eurajoen ohitus ei todellakaan riitä tilanteessa, jossa kakkostie on Helsingistä lähtevistä valtateistä Suomen surkein. Sillekin tarttis tehdä jotakin, että EU-miljardeista valuisi näille lakeuksille enemmän kuin muutama lantti. Onhan se nyt tavatonta, että suurimmat tuet ja parhaimmat tiet ovat siellä, jotka ovat tyhjää täynnä.

Kirjoittaja on Satakunnan Kansan entinen politiikan toimittaja ja yhä porilainen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: