Aro ja Luukkonen: Miksi Satakunta tarvitsee maahanmuuttajia? - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Timo Aro ja Aino-Maija Luukkonen: Miksi Satakunta tarvitsee maahanmuuttajia?

Kirjoittajakaksikko on sitä mieltä, että Satakuntaan pitää saada lisää maahanmuuttajia. Kuvassa on irakilaisen Omar Yaqoop Mohammedin perhe, joka asui kesällä 2019 Niinisalossa.

5.10. 14:45

Tilastokeskus julkaisi viime viikolla alueellisen väestöennusteen vuoteen 2040 saakka. Sanoma oli hyytävä Satakunnan kannalta: maakunnan väestö vähenisi noin 25 000 henkilöllä, eikä yksikään kunta saisi väestönlisäystä.

Ennuste on varoitusmerkki. Se kertoo mitä tapahtuu, jos kaikki jatkuu ennallaan eikä mikään muutu. Pahin kauhuskenaario olisi kieltää asia tai olla tekemättä mitään.

Väestöennusteen toteutumiseen voidaan vaikuttaa omin valinnoin, teoin ja päätöksin.

Satakunnalla on käsissä hyvät pelikortit. Alueella on vahva positiivinen rakennemuutos aluetaloudessa, investoinneissa, työllisyys- ja työpaikkakehityksessä sekä yrittäjyydessä. Useat elinvoiman tunnusluvut ovat koko maan kärkiluokkaa.

Sen sijaan alueen kestokiusana on negatiivinen rakennemuutos väestönkehityksessä, vetovoimassa ja huoltosuhteissa. Talous ja demografia ovat epätasapainossa.

Alueen taloudellinen perusta on kunnossa ja elinvoimainen. Siksi pitää kaikin keinoin vaikuttaa väestönkehitykseen.

Periaatteessa tasapainottamisen keinot ovat simppelit: lisää syntyvyyttä, työvoimaa ja tuottavuutta sekä lisää aloituspaikkoja korkeakouluihin, työllisyysinvestointeja alueelle, panostamista sujuviin liikenneyhteyksiin ja mainekuvan korjaamista.

Käytännössä yhtälö on vaikea ja sen toteutuminen edellyttää lisää työvoimaa ja opiskelijoita eli muuttajia. Ja lisää muuttajia on saatavissa vain ”kortistosta”, muilta alueilta ja ulkomailta.

Realistisin tie on maahanmuuton lisääminen, jos ja kun 25 000 henkilön väestöklappi halutaan kuroa umpeen vuoteen 2040 mennessä. Tämä edellyttäisi syntyvyyden ja kuntien välisen nettomuuton säilyessä nykytasolla 2 340 henkilön muuttovoittoa ulkomailta joka vuosi. Nykyinen muuttovoitto ulkomailta pitäisi nelinkertaistaa. Tämä ei ole mahdollista.

Mutta jos yhteisenä tavoitetilana olisikin maksimissaan 15 000 henkilön vähennys, on kaikki mahdollista. Tämä edellyttäisi noin 1 300 henkilön vuosittaista muuttovoittoa ulkomailta eli nykytason kaksinkertaistamista.

Ideaalitilanne olisi saada aikaiseksi Satakunta-sopimus, jossa asetettaisiin maakunnalliset tavoitteet erikseen työperustaiselle, koulutusperustaiselle ja humanitaariselle maahanmuutolle. Kaikki hyötyisivät, kun yhdistettäisiin alueen elinkeinoelämän, oppilaitosten ja korkeakoulujen, kuntien ja aluehallinnon voimavarat.

Vuosittainen maahanmuuttotarve alenisi noin 1 000 henkilöön, jos syntyvyys palautuisi 2010-luvun keskimääräiselle tasolle tai maakunnan lähtömuuttoja onnistuttaisiin patoamaan noin 100 henkilöllä ja lisäämään samalla tulomuuttojen määrää 100–150 henkilöllä. Nämä tavoitteet ovat realistisia Satakunnan hyvä talous- ja työllisyystilanne huomioiden.

Satakunnalla on edessä kaksi tärkeää tulevaisuuskysymystä. Ensiksi, mistä, miten ja kuinka paljon saadaan maahanmuuttajia? Toiseksi, miten lisätään Satakunnan tunnettuutta ja vetovoimaisuutta?

Jos maahanmuuton lisääminen ei ”nappaa”, niin silloin on sopeuduttava työikäisen väestön krooniseen supistumiseen. Se taas nakertaa vuosi vuodelta Satakunnan elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä.

Tämä ei voi olla vaihtoehto.

Timo Aro ja Aino-Maija Luukkonen

Kirjoittajista Aro on alue- ja väestönkehityksen asiantuntija ja valtiotieteen tohtori ja Luukkonen Porin kaupunginjohtaja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut