Enää lasten ja nuorten harrastaminen ei ole rahasta kiinni - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Enää lasten ja nuorten harrastaminen ei ole rahasta kiinni

Nakkila sai avustusta enemmän kuin se ehtii vuodessa kuluttaa.

24.9. 3:00

Nakkilan kunta joutuu pian painimaan hullunkurisen ongelman kanssa.

Kunta sai viime kesänä Lounais-Suomen aluehallintovirastolta 70 000 euron avustuksen lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksien lisäämiseen. Nakkila haki avustusta 549 oppilaalle ja sai rahaa 127,5 euroa jokaista lasta kohti.

Hyvinvointikoordinaattori Sari Ketola myöntää, että avustussumma on niin suuri, ettei sitä ehditä kuluttaa tämän lukuvuoden aikana.

Saamallaan summalla Nakkila pystyy kuitenkin nyt kokeilemaan vaikka minkälaisia kerhoja ja tekemään yhteistyötä monenlaisten tahojen kanssa.

Nakkilan lasten ja nuorten harrastuskalenteri paljastaa myös sen, että ainakin on yritetty. Peruskouluikäisille on tarjolla tämän lukuvuoden aikana 24 erilaista vaihtoehtoa.

RAHAT lasten ja nuorten harrastusten tukemiseen on saatu opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Ministeriö haluaa tarjota jokaiselle koululaiselle mahdollisuuden mieluisaan ja maksuttomaan harrastukseen.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto jakoi rahaa oman alueensa kunnille lähes 2,4 miljoonaa euroa. Satakunta sai summasta yli puoli miljoonaa euroa.

Esimerkiksi Nakkila sai 70 000 euron avustuksen, Eura 60 000 euroa, Harjavalta 28 000 euroa ja Kokemäki 10 000 euroa. Kuntien piti jo hakuvaiheessa miettiä, kuinka monen oppilaan harrastuksiin rahaa haetaan. Esimerkiksi Harjavalta haki avustusta 621 oppilaalle, mutta Kokemäki vain 120 oppilaalle.

Kokemäen vapaa-aikapäällikkö Elina Heinilä perustelee lukua sillä, että Kokemäellä pohdittiin, kuinka moni oppilaista kerhoihin mahdollisesti osallistuisi. Suunnitelmissa oli seitsemän kerhoa, joista vain viisi toteutui. Kaksi jäi toteuttamatta, koska niihin ei ollut tulijoita.

KOKEMÄKI tuskin on ongelmansa kanssa yksin. Vaikka harrastukset olisivat maksuttomia, yläkouluikäisiä nuoria voi olla vaikea tai jopa mahdotonta houkutella koulun jälkeen mihinkään kerhoihin.

Ministeriö saattaa kuitenkin jakaa rahaa samaan tarkoitukseen myös lähivuosina, joten nyt on syytä patistaa nuoret ideoimaan itselleen mielekästä tekemistä.

Ainakaan rahasta se ei näytä nyt olevan kiinni, vaikka aina ennen siitä on ollut huutava pula.

Kirjoittaja on toimittaja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos