Sohvaperunat eivät ole muita alempana - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Tässä teille sitä fitnessiä – Sohvaperunat eivät ole muita alempana

Minäkään en ole voinut välttyä sosiaalisen median sisällöltä, jossa jaetaan treenivinkkejä tai ruokavalio-ohjeita, kirjoittaa Lenni Lehtonen.

15.9. 15:58

Liikunnallinen elämäntapa on nostanut viime kuukausien aikana takapuolensa sohvalta. Myötätuulta se on saattanut saada kaikkien tuntemalta virukselta, joka sai ihmiset liikuntaharrastusten pariin.

Jos oma takapuoli ei ole noussut, siitä voi joutua kokemaan syyllisyyttä.

Minäkään en ole voinut välttyä sosiaalisen median sisällöltä, jossa jaetaan treenivinkkejä tai ruokavalio-ohjeita. Päivitysten teksteissä argumentoidaan uskottavasti tavoitteellisen ja urheilullisen elämäntavan paremmuutta.

Fitness-urheilu ei käsitteenä voi olla sattumaa. Fitness-sanan biologinen merkitys on yksilökelpoisuus, jonka nimeen jokainen kuvailemani somepäivitys vannoo.

Joka kerta, kun sosiaalinen media tunkee silmilleni fitness-urheilijan tai liikuntaintoilijan jokseenkin tungettelevan päivityksen, arvioin kyseisen henkilön uskottavuutta yhden ainoan kriteerin turvin.

Sekä yhdyssana- että lauserakennevirheet fitness-urheilun mahtavuuden painotuksessa eivät läpäise tasoa, joka saisi minut kiinnostumaan liikunnallisen elämäntavan ylivertaisuudesta.

Tässä tapauksessa nousemaan sohvalta.

Tiedän, etten istuessani pyöreähkön keskivartaloni ja jäätelörasian kanssa sohvalla tee samoja kirjoitusvirheitä, jotka fitness-urheilua ylistävästä päivityksestä löydän. Tässä sitä yksilökelpoisuutta – fitnessiä.

Luotan evoluutioon, sillä ympäristön aiheuttaman muuntelun tulisi kiristää keskivartaloani kerrakseen, jos ympäristö ja lajitoverit muuttuvat suureksi urheiluyhteiskunnaksi.

Ehkä ympäristötekijät aktivoivat dna:ni sellaisen geenin, joka keventää fenotyyppiäni.

Lopulta luonnonvalinnan tuloksena ihmiskunnasta tulisi olla valintapaineen ansiosta jäljellä vain ihannepainoisia ja mediaseksikkäitä, käveleviä terveystuotteita. Jos siis suuntaava valinta osuu oikeaan.

Kosmos katsoo meitä kuin koomisia korkeushyppääjiä, jotka stressaavat suorittamisesta niin kovin, ettei suorituksista tule lopulta mitään. Kilpailemme yksilöinä liian korkeiden rimojen ylittämisestä, joita yhteistyöllä ja yhteisillä asenteilla saisi laskettua.

Sosiaalinen media onnistuu henkilöbrändien ja markkinoinnin keinojen kanssa luomaan suorituspaineita sellaisistakin aiheista, jotka eivät muulloin edes saavuttaisi niin suurta joukkoa.

Meidän tulisi sekvensoida lajimme poikkeuksellista tunnemaailmaa kuvaavan käsitteen emäkset geeniperimästämme. Inhimillisyys tuntuu olevan resessiivinen alleeli, eikä se lupaa meille mitään hyvää.

Jos etäännymme toisistamme, etäännymme lajimme monimuotoisuudesta. Lopulta aiheutamme pullonkaulailmiön lajikehitykseemme. Nyt valloillaan oleva ja somesta voimaantuva hajottava valinta on käännettävä tasapainottavaksi valinnaksi.

Lajin sisäinen monimuotoisuus on lajin selviämisen elinehto.

Ole siis oma itsesi. Sulje tarvittaessa somekanavasi.

Kirjoittaja on 18-vuotias lukiolainen Euran Hinnerjoelta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: