Myös Satakunnasta poistumista kannattaisi verottaa - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Myös Satakunnasta poistumista kannattaisi verottaa

14.9. 3:00

Miksi tyytyä maastapoistumisveroon? Myös maakunnasta poistumista ja maakuntaan tulemista olisi syytä verottaa, ainakin Satakunnassa.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus on turhan vaatimaton pyrkimyksessään laajentaa veropohjaa. Maastapoistumis- eli arvonnousu- eli exit-vero kohdistuisi vain varakkaaseen väkeen ja purisi pääasiassa yksittäistapauksissa.

Maakunnasta poistuminen se vasta olisi täsmäkeino repiä verotuloja koko kansalta. Satakunta ei tosin ole Suomen pendelöivintä ja matkailevinta tienoota, mutta kyllä sekin pystyisi rahoittamaan sote-uudistusta, jonka erinomaisuudesta en vieläkään ole vakuuttunut.

Satakunnasta poistumiseen pitää luoda säännöt. Se ei passaa, että täältä lähdetään kuin mullilauma hollituvasta. Rajan yli voi maitse mennä vain Suomen lyhintä valtatietä pitkin Tampereelle päin. Sinne jonnekin Sastamalan Kiikoisten metsäiselle rajalle perustetaan massiivinen raja-asema, jossa kaikkien pois pyrkivien taskut ja muut piilot tyhjennetään viimeisestäkin sentistä.

Muita maakunnan valtateitä ei saa käyttää. Maakuntarajoja vartioivat Suomen isänmaallisimman naisen ja entisen sisäministerin Anne Holmlundin (kok) johtamat Ulvilan paikallisjoukot.

Jos aikoo täyttää valtion pohjatonta kassaa pyrkimällä Satakunnasta pois meritse, Rauman satama ei kelpaa. Se on liian vilkas. Maakunnasta poistuminen käy vain Porin satamista, jotka samalla vain vaivoin heräävät pitkästä unestaan.

Tehtävään sopiva laiva on yhä hieman hakusessa, sillä kuunari Koivisto on jo meren pohjassa, eikä Sundsvallin lauttaa koskaan tullut, vaikka piti.

Paras, ekologisin ja vähiten verotettu keino on soutaa itse savolaismallisella puupaatilla Gävleen.

Satakunnasta poistumisen ilmasilta perustetaan luonnollisesti Porin lentokentälle, jossa nähdään aivan ainutlaatuinen näytelmä. Siellä on ruuhkaa jopa niin paljon, että Porista Helsinkiin suhaavassa unkarilaiskoneessa istuu joku muukin kuin porilainen kansanedustaja.

Satakuntalaiset tuovat samalla paljon eloa tyhjyyttään kumisevalle Helsinki-Vantaan lentokentälle, jotta hubin miljardien eurojen investoinnit eivät menisi täysin hukkaan.

Maakuntaantuloveron tuotot jäävät lopulta vähäisiksi, sillä Suomi-Areena, Pori Jazz, Rauman juhannus, Kankaanpään hörhiäiset, muut maakunnan pippalot ja kaikki porilaiset ruokaravintolat lopetetaan jo ennen veron säätämistä, jotta karhukaupunkilaiset voivat rauhassa keittää pottunsa keittiöissään ja juoda kaljansa autotalleissaan, kuten tähänkin asti.

Porin yliopisto päätetään silti perustaa.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja, jonka mielestä Satakunnan tulisi valvoa etujaan entistä paremmin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: