Sisäinen turvallisuus heikentymässä - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Sisäinen turvallisuus heikentymässä

13.9. 3:00

Poliisin ja pelastustoimen palvelut uhkaavat heikentyä riittämättömän rahoituksen vuoksi.

Poliisin rahoitus on jäämässä hallituksen budjettiriihessä myöntämästä lisärahoituksesta huolimatta jopa lähes 30 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Ilman riittävää rahoitusta edessä tulee olemaan sopeuttamistoimet, jotka koskevat kaikkea poliisin toimintaa ja kaikkia poliisiyksiköitä. Tehdyt budjettipäätökset eivät ole linjassa poliisiin kohdistuvien odotusten suhteen ja muuttuvan turvallisuusympäristön tuomiin uhkiin.

Koska henkilöstökulut muodostavat valtaosan poliisin menoista uhkana on, että määräaikaisia virkoja ei jatkettaisi ja eläköityvien tai muuten poliisin palveluksesta poistuvien tilalle ei palkattaisi uutta henkilöstöä. Supistukset uhkaavat poliisin näkyvyyttä ja toimintavalmiusaikaa erityisesti harvaan asutuilla alueilla, sekä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden valvontaa, liikenteenvalvontaa ja rikostutkintaa.

Lisäksi henkilöstö on jo ennestään kuormittunut suuren tehtävämäärän ja työn vaatimusten muutosten vuoksi ja riittämätön rahoitus vaikuttaakin myös henkilöstön jaksamiseen.

Pelastustoimen uudistuksen yhteydessä on sisäministeriön mukaan tunnistettu nykyisessä järjestelmässä oleva pelastustoimen rahoitusvaje, joka on viimeisimmän arvion mukaan jopa yli 80 miljoonaa euroa. Tämän vajeen lisäksi pelastustoimen palvelutasopuutteet ja varallaolojärjestelmän muutostarpeet ovat tuomassa kustannuksiin nousupaineita.

Kysyin kesäkuussa sisäministeri Ohisalolta, miten hallitus varmistaa pelastustoimen rahoituksen ja resurssit hyvinvointialueilla, jotta taataan riittävät pelastustoimen palvelut.

Vastauksessaan hän totesi muun muassa kuntien rahoituksen pelastustoimen palveluille olevan tällä hetkellä puutteellinen, eikä palveluita ole riittävästi tarjolla ihmisille. Lisäksi hän kehotti nyt korottamaan rahoitusta kuntatasolla, jotta se on riittävä siirryttäessä hyvinvointialueille.

Sisäministerin sanoma ei kuitenkaan näytä siirtyneen kuntatasolle, sillä esimerkiksi Satakunnasta tihkuu tietoa, joiden mukaan riittävän rahoituksen sijaan virkamiehet ovat esittämässä säästötoimia ja leikkauksia palvelutasoon sekä asemaverkostoon. Tämä tarkoittaa henkilöstön ja paloasemien supistamista, eli niiden palveluiden leikkaamista, jotka vaikuttavat suoraan kansalaisten henkeen ja terveyteen.

Tämä on huolestuttavaa, varsinkin kun kaikkia alueita ei nytkään tavoiteta määräajassa.

Jos sisäisen turvallisuuden nykyinen taso halutaan turvata, pitää poliisin ja pelastustoimen riittävä rahoitus varmistaa niin valtion kuin kuntienkin budjeteissa.

Kirjoittaja on kansanedustaja (ps).

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: