Turhat rokoteriidat rikkovat perheitä ja ihmissuhteita – antaa rokottamattomien pelata venäläistä rulettia elämällään - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Turhat rokoteriidat rikkovat perheitä ja ihmissuhteita – antaa rokottamattomien pelata venäläistä rulettia elämällään

4.9.2021 3:00

Kun koronapandemia on jossain kohtaa ohi ja palaamme normaaliin arkeen, valitettavan moni ihmissuhde on siihen mennessä karahtanut kiville. Savuavia ihmissuhderaunioita löytyy niin parisuhteiden, ystävyyssuhteiden, perhesuhteiden kuin työpaikan sisältä, kun mielipiteet koronarokotteista ovat ajaneet ihmisiä erilleen.

Tilanne on surullinen. Niin paljon turhia riitoja ja läheisten ihmisten menettämisiä sen takia, että vängätään asiasta, joka ei ole edes mielipidekysymys. Se on puhtaasti lääketieteellinen kysymys, johon meistä suurimmalla osalla ei riitä kompetenssi olla yhtään mitään mieltä.

Mikä sitten saa rokotekriittiset ihmiset nousemaan takajaloilleen ja ärhäkkäästi raivoamaan tutuille ja tuntemattomille? Aivan kuin lapsi, jolta yritetään viedä karkki suusta, niin yhtä tiukasti rokotekriittinenkin pitää kiinni omasta kannastaan. Ei kuuntele, eikä hyväksy lääketieteellistä faktaa ja tutkittua tietoa, vaan roikkuu kynsin ja hampain kiinni valeuutisissa.

Jokainen toki voi uskoa vaikka aidanseipäisiin, mutta kannattaako oikeasti uhrata tärkeät ihmissuhteet elämässä sen takia, että on antanut vääränlaisille peloille ja valeuutisille vallan? Eikö perhe, ystävyys tai parisuhde paina vaakakupissa edes sen vertaa, että laittaisi ne etusijalle täysin tarpeettoman rokotetappelun sijaan?

Itse en viitsi enää edes yrittää puhua järkeä niille, joille rokotehaitoista vouhkaaminen on äjähtänyt päähän. Se on kuin puulle puhuisi, yhtä paljon hyötyä.

Olen hyväksynyt sen, että ne jotka eivät ota rokotetta, valitsevat vapaaehtoisesti koronaan sairastumisen. He tosin eivät voi valita, saavatko lievän, vakavan tai kuolemaan johtavan tautimuodon tai pitkäkestoisen long covidin.

Se on kuin venäläistä rulettia pelaisi: koskaan ei voi tietää, milloin kuolettava nappi osuu omaan otsaan. Sääli vain, jos oma ruletin peluu aiheuttaa sen, että lapsia jää isättömäksi tai äidittömäksi sen takia, että valitsi väärin.

Jotain on nyky-yhteiskunnassa ja medialukutaidossa pielessä, jos osa ihmisistä arvottaa sosiaalisen median tietolähteenä samalle viivalle tutkitun ja tieteellisen tiedon kanssa, eikä erota valeuutista oikeasta.

Auktoriteetteja ja ammatillista osaamistakaan ei enää kunnioiteta. Sosiaalisessa mediassa moni kuvittelee olevansa oman elämänsä lääkäri, tutkija, pääministeri, toimittaja tai huippuvalmentaja, vaikka tietolähteenä olisi pelkät kuulo- ja luulopuheet ja kahden tunnin kirjekurssi somessa.

Kyseenalaistamisen kulttuuri on mennyt liian pitkälle, eikä tämä koske vain rokotekeskustelua. Väki huuto-oksentaa milloin mistäkin, vaikka ei aina olisi edes perillä mistä huudetaan.

Henkisestä bulimiasta on tullut koronaakin tarttuvampi tauti: Se pistää sairastuneen yrjöämään verbaalista sappinestettä, mikä leviää viruksen lailla. Kuka siihen keksisi rokotteen?

Kirjoittaja on Satakunnan Kansan toimittaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut