Malttia niin myymiseen kuin ostamiseenkin - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Malttia niin myymiseen kuin ostamiseenkin

31.8. 3:00

Korona-aika on saanut säästäjän erikoisen ongelman eteen. Monella on säästynyt varoja tilille kulutuksen pienennyttyä. Korkojen ollessa nollassa tai jopa miinuksella tilisäästäminen ei tuota mitään. Koronaromahduksen jälkeen niin osakkeiden kurssit kuin myös esimerkiksi asuntojen sekä metsän hinta ovat nousseet, ja moni kokeekin vaikeaksi sijoittaa tällä hetkellä.

Mitä pitäisi siis tehdä? Ostaako vai kenties myydä, jos sijoituksia on?

Tilanne sijoitusmarkkinoilla on haastava. Kurssit ovat nousseet pitkään ja eivät tällä hetkellä ole ainakaan matalalla. Olisi kova houkutus yrittää niin sanotusti ”ajoittaa” eli odottaa matalampia kursseja tai jopa myydä nykyisiä sijoituksia pois ja ostaa myöhemmin halvemmalla.

Tämä ajoittaminen on kuitenkin hyvin vaikeaa. Ensinnäkin moni on kokenut kurssien olevan korkealla jo useamman vuoden.

Esimerkiksi 2018–19 vuodenvaihteessa kurssien hetkellisesti laskiessa oli perusteltua ajatella, että ollaan korkealla ja alkaa pidempi lasku. Tuon 2019 alun jälkeen Helsingin pörssi on osingot huomioiden tuottanut 70 prosenttia. Eli alle kolmessa vuodessa sijoittaja, joka tuolloin ei uskaltanut ostaa kotimaisia osakkeita tai myi kotimaisia osakkeita on menettänyt keskimäärin 70 prosenttia tuottoa.

Esimerkki kuvaa ajoittamisen ongelmaa. Kurssikehityksestä ei voi tietää. Olemassa olevien sijoitusten myyminen on vaikeaa myös verotuksen johdosta. Pitämällä sijoitukset vältyt veroseuraamuksilta. Jos sen sijaan myyt sijoituksia, joissa on arvonnousua sisällä, maksat arvonnoususta 30 prosenttia (tai enemmän) veroa. Myymällä otat siis riskin tulevasta menetystä arvonnoususta ja maksat vielä veroja päälle.

Usein sijoittaja unohtaa myös kurssien nousun riskinhallinnallisen elementin. Nousevassa markkinassa loppuun asti mukana oleminen antaa sinulle puskuria laskua vastaan.

Olet esimerkiksi ostanut rahastoa 60 euroon. Myyt sen tyytyväisenä 80 euroon. Maksat arvonnoususta veroa 30 prosenttia eli 6 euroa. Nettona saat 74 euroa. Rahaston arvo kuitenkin nousee markkinan huipulla 100 euroon ennen laskua. Siten vasta 26 prosentin laskun jälkeen saat ostettua saman määrän rahastoa kuin aiemminkin.

Mitä nyt pitäisi tehdä?

Älä myy, koska et voi tietää, kuinka kauan nousu jatkuu. Jatka kuukausisäästämistä samalla argumentilla.

Jos sinulla ei ole aiempia sijoituksia, älä kuitenkaan lähde kertarysäyksellä markkinoille. Aloita sen sijaan kuukausisäästäminen. Kuukausisäästäjälle markkinoiden nousu on mukava asia, koska ostettujen sijoitusten arvo nousee. Toisaalta mikäli markkina laskee, saa koko ajan ostettua lisää halvemmalla ja siten parempia tulevia tuottoja.

Kirjoittaja on dosentti ja toimii pankinjohtajana OP Länsi-Suomessa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos