Miksi kuukautiset eivät pääse mukaan yhteiskunnalliseen keskusteluun? - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Miksi kuukautiset eivät pääse mukaan yhteiskunnalliseen keskusteluun?

Sukupolveni on kasvanut yhteiskuntaan, jossa kuukautissuoja pitää piilottaa nyrkkiin, kun sen ottaa laukusta julkisella paikalla, kirjoittaa Elviira Luoma kolumnissaan.

21.8. 3:00

Telkkarista tuli se tavallinen kuukautissuojamainos. Ylipirteä nainen vitivalkoisissa housuissa pomppimassa tanssilattialla. Mainos ärsytti.

Seuraisin mieluummin sellaista kuukautiskulttuuria, jossa tuotteiden markkinointi ei lisäisi asian häpeää ja salailua.

Sukupolveni on kasvanut yhteiskuntaan, jossa kuukautissuoja pitää piilottaa nyrkkiin, kun sen ottaa laukusta julkisella paikalla.

Kuukautiset ovat vajaata neljää miljardia ihmistä kuukausittain koskettava asia.

Kuukautisten olemassaolo on siis varsin suuresti maailmanlaajuisessa tiedossa. Silti niistä ääneen puhuminen tuntuu edelleen olevan ylitsepääsemättömän vaikeaa.

Vaikka kuukautiskeskustelua normalisoidaan yhä enemmän, kuukautiset ovat edelleen tabu.

Eikä mikään ihme. Jos kuukautisista ei ole puhuttu avoimesti kotona, koulussa eikä mediassa, niin eihän kuukautisista voikaan oppia keskustelemaan avoimesti.

Jos on aina hyssytelty aiheen henkilökohtaisuudesta, niin asiasta julkisesti keskusteleminen tuntuu väärältä.

Myöskään yhteiskunnallisesti valveutuneet ihmiset, esimerkiksi suomalaiset poliitikot ja urheilijat, eivät puhu avoimesti kuukautisista.

Viime vuonna kohautti, kun toimittaja Peter Nyman ei suostunut hakemaan vaimolleen kuukautissuojia kaupasta. Twiittiä epäiltiin vitsiksi. Sadat kommentit kiteyttivät saman sanoman: suojien ostaminen ei ole noloa, nyt Peter ostoksille.

Mieskollegani myönsi asian olevan hänellekin epämieluisa asia. Kun kysyin miksi, hän ei osannut kertoa syytä. Niin vain on.

Kuukautisiin liittyy paljon muutakin kuin verta. Kuukautiset ovat sekä tasa-arvokysymys, poliittinen kysymys että sosioekonominen kysymys.

Kuukautiset koskettavat ryhmiä, joita ei oteta mukaan globaaliin poliittiseen päätöksentekoon. Eli naisia ja sukupuolivähemmistöjä.

Kuukautisiin liittyvä keskustelu kävi vilkkaana viime vuonna, kun Skotlanti lupasi maksuttomat tamponit ja kuukautissiteet ensimmäisenä maana maailmassa helmikuussa 2020.

Maksuttomilla suojilla halutaan ehkäistä tilannetta, jossa kuukausittain pitää miettiä, että ostaisiko kaupassa ruokaa vai kuukautissuojia.

Kuukautisköyhyys on kasvava maailmanlaajuinen ongelma ja kuukautissuojat tekevät ison loven monen kuukausibudjettiin.

Kuukautissuojien arvonlisävero on Suomessa 24 prosenttia. Se on yli puolet enemmän kuin kymmenen prosentin arvonlisäveron omaavilla apteekin hygieniatuotteilla.

Suomessa kuukautisköyhyyden laajuutta on vaikea arvioida, mutta on ilmiselvää, että Suomessakin hyödyttäisiin maksuttomista kuukautisista tai ainakin edullisemmista kuukautissuojista.

Kirjoittaja on Satakunnan Kansan toimittaja, joka haaveilee tamponiveron poistumisesta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: