Hyvinvointialueen päättäjät etsintäkuulutettu - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Hyvinvointialueen päättäjät haussa – uusi päätöksentekotaso tarjoaa joillekin kansanedustajille mahdollisuuden triplaan

”Vallankäytön kaksois- ja kolmoisrooleissa piilee vaaransa. Edustajalle voi tulla vaikeuksia muistaa, missä roolissa hän milloinkin liikkuu. On myös mahdollista, että päätöksenteon läpinäkyvyys heikkenee,” pohtii Kari Madekivi kolumnissaan.

12.8. 3:00

Tuskin puolueiden vaalikoneistoista on saatu kuntakarstat poltettua, kun niiden jo pitäisi olla uudessa rasvassa tulevaan aluemittelöön.

Sote-palveluista ja pelastustoimen järjestämisestä läänityksillään vastaavat hyvinvointialueet saavat ensimmäiset valtuustonsa tammikuun vaaleissa. Suomen poliittisella pelikentällä on nyt 21 lohkoa. Satakunnan hyvinvointialueella odottaa 69 valtuustojakkaraa.

Ainakin suuremmat puolueet ovat lupailleet karsintoihin täyttä listaa. Töitä riittää, jos omaan yhdistelmään aiotaan koota 86 nimeä joulukuun puoleen väliin mennessä. Sopii yrittää.

Uusi päätöksentekotaso tarjoaa joillekin kansanedustajille mahdollisuuden triplaan. Tammikuusta alkaen kuntapäättäjän ja valtiopäiväedustajan mutaatio voi olla vaikuttajana myös uudella alueellisen päätöksenteon tasolla.

Vallan keskittymisenkin uhalla puolueet haluavat kansanedustajan haravoimaan ääniä. Näin ne imevät peräaallosta muita ehdokkaita valtuustoon.

Vallankäytön kaksois- ja kolmoisrooleissa piilee kuitenkin vaaransa. Edustajalle voi tulla vaikeuksia muistaa, missä roolissa hän milloinkin liikkuu. On myös mahdollista, että päätöksenteon läpinäkyvyys heikkenee. Eduskunnassa pitäisi säätää lakeja koko maan, ei alueellisen edun lähtökohdista.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) suositteli taannoin puolueille, etteivät nämä ääntenkalastelun merkeissä asettaisi ehdolle puheenjohtajiaan tai ministereitään. Pidemmälle ei hänkään uskaltanut toiveessaan mennä.

Lainsäädännöllisiä esteitä ei yksinkertaisesti ole. Näin raumalainen kansanedustaja Matias Marttinen (kok) voi hyvällä omallatunnolla ja nuoruuden innolla pyrkiä kolmoisrooliin.

Ongelmaksi voi muodostua ajankäyttö. Juuri tällä perusteella kansanedustaja Kristiina Salonen (sd) luopui viisaasti kuntapäättäjän roolistaan tehden itselle tilaa uudella päätöksentekotasolla. Kunnollinen perehtyminen päätettäviin asioihin, kolmella vallan tasolla, on omien kykyjen yliarviointia. Luetun ymmärtämisen hallitseva avustaja voi helpottaa.

Suuri haaste puolueille on ehdokasasettelun ohessa äänestysprosentti. Kansalaisten aktivoiminen uurnille toista kertaa puolen vuoden aikana on henkien taistelua.

Tammikuinen pakkastuisku tai vaihtoehtoisesti vesisade eivät suosi laajaa liikekannallepanoa. Entä tautitilanne? Kesäiset kuntavaalit sujuivat hyvin koronasta huolimatta. Mikä on epidemian tila tammikuussa? Virusmuunnoksen mahdollisesti vaatima kolmas rokote ei ehdi vielä hätiin.

Mielenkiintoista on nähdä, onko näissä tärkeissä vaaleissa tarjolla valitsijayhdistysten listoja. Sellaisen perustamiseen tarvitaan 50 äänivaltaista kansalaista. Tyynet satakuntalaiset taitavat edelleen tukeutua puolueiden tarjokkaisiin.

Kari Madekivi

Kirjoittaja on eläköitynyt alakoulun rehtori ja nykyinen vaari.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: