Kuka haluaa maakuntaveron? - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Kuka haluaa maakuntaveron?

Maakuntavero johtaisi siihen, että maakuntien verotaso vaihtelisi suuresti, kirjoittaa Sampsa Kataja.

10.8. 3:00

Harmitus oli suuri, kun tilille maksettiin veronpalautukset. Olin erehtynyt lainaamaan veronsaajille eli maksanut liikaa ennakkoja. Huonosti suunniteltu, mutta pysyivät sentään tallessa.

Nämä saattoivatkin olla viimeiset veronpalautukset. Sen verran uhkaavalta näyttää hallituksen tahto ottaa käyttöön uusi vero, maakuntavero.

Parlamentaarinen työryhmä esitti, että veroa ei toistaiseksi tarvita. Erikoista on, että kesken raportin laatimisen hallitus linjasi, että vero on tarkoitus ottaa käyttöön viimeistään vuonna 2026. Mitä varten työryhmiä perustetaan, jos niiden työlle ei anneta mitään arvoa?

Moni puolue on edellyttänyt ja osa vakuutellut, että verotuksen kokonaistaso ei maakuntaveron myötä nouse. Uskooko kukaan? Ekonomistit puhuvat kärpäspaperivaikutuksesta. Jokaiselle verotuksen ja byrokratian tasolle tarttuu aina ylimääräistä kulua ja menoa. Veronkorotukset houkuttavat sote-päättäjiä.

Suomen verotuksen taso on kaikilla mittareilla huipussa. Näin on erityisesti työn verotuksen ja verotuksen progression osalta. Maakuntavero kerättäisiin kokonaisuudessaan työtä tekevän selkänahasta. Muut verotuksen ja rahoituksen muodot eivät olisi maakuntien käytössä.

Verokiila lannistaa työntekijää ja yrittäjää. Miksi ponnistella uralla eteenpäin, kouluttautua tai tehdä ylitöitä, kun verottaja syö suurimman osan hyödystä. Onko Suomi enää houkutteleva muualta tuleville osaajille?

Miten Suomen kokoisessa maassa tarvitaan vielä lisää verojen ja veroluontoisten maksujen kerääjiä. Kuka enää hahmottaa, mihin mikäkin maksu on tarkoitettu. Iloinen veronmaksaja maksaa sokkona sen, mitä työnantaja pidättää.

Maakuntavero johtaisi siihen, että maakuntien verotaso vaihtelisi suuresti. Erot suunnitelluilla malleilla vuonna 2030 olisivat jo viiden prosentin luokkaa. Nousupainetta olisi myös Satakunnassa. Erikoista aluepolitiikkaa.

Parlamentaarisen työryhmän työskentelyssä vasemmistoliitto ja vihreät edellyttivät, että vero otetaan käyttöön – tai soteakaan ei synny. Sote syntyi eli pääteltäköön tästä. Keskusta edellyttää, että maakunnille lisätään tehtäviä, jotta veron käyttöönotto olisi perusteltua. Jääkö kunnille kohta mitään roolia?

Maakuntavaalit pidetään kai ensi vuoden alussa. Sääli, jos vaaleihin osallistuu vain sote-ihmisiä. Jonkun olisi hyvä myös valvoa, miten sote-menoihin suhtaudutaan ja miten varat kasvaviin menoihin kerätään.

Sampsa Kataja

Kirjoittaja on porilainen asianajaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: