Maksuton koulutus on ennen kaikkea tasa-arvokysymys - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Maksuton koulutus on ennen kaikkea tasa-arvokysymys

Koulutuksen maksullisuus eriarvoistaa, kiteyttää Elviira Luoma kolumnissaan.

31.7. 3:00

Kävin taannoin lounaalla itseäni huomattavasti vanhempien ihmisten kanssa. Suuri osa oli opettajia, eli siis ammattikasvattajia.

Lounastamisen lomassa kuulin kommentin, että suomalaisen koulutuksen tulisi olla maksullista.

Vastustin silloin sisäisesti enkä saanut ajatuksiani koottua. Nyt sain.

Koulutuksen maksullisuus eriarvoistaa. Näin painotti opettajana toimiva siskoni.

Tasa-arvo koulutuksessa tarkoittaa, että kaikilla on mahdollisuus saada laadukasta koulutusta perheen sosioekonomisesta taustasta tai asuinpaikasta riippumatta.

Koulujärjestelmän tulisi tukea lapsen kehitystä ja hyvinvointia. Jokaiselle tulisi mahdollistaa yhtäläiset mahdollisuudet oppia elämässä tarvittavat taidot.

Jos koulutus olisi maksullista, esimerkiksi lukukausimaksujen myötä, sosioekonominen kuilu kasvaisi liian suureksi.

Vähävaraisten perheiden vanhemmilla ei yksinkertaisesti riittäisi resursseja maksaa lapsen koulutusta tarpeeksi pitkälle, ammattiin valmistavalle tasolle.

Samoin jos ei ole rahaa maksaa koulutuksesta, jää vailla vahvaa yleissivistävää opetusta. Tällöin tippuu auttamattomasti yhteiskunnassa alemmas.

1970-luvun perusopetus-uudistuksen myötä verorahoilla kustannettava, ilmainen perusopetus tuli mahdolliseksi kaikille.

Maksuttomalla koulutuksella tarkoitan lukukausi- ja kurssimaksujen puuttumista.

Ymmärrän keskustelun kirvoittaman kommentin, sillä seurue on käynyt koulua ennen uudistusta. Nelivuotinen kansakoulu oli ilmainen, mutta sen jälkeen piti pyrkiä usein yksityiseen, ja maksulliseen, oppikouluun.

Maksuton koulutus mahdollistaa pienet erot koulujen välisissä oppimistuloksissa. Lisäksi lähes kaikki suorittavat perusopetuksen tavoiteajassa.

Se myös edesauttaa pätevien ja motivoituneiden opettajien kouluttamista, joilla on sama päämäärä: lapsen kehityksen edistäminen.

Maksuton koulutus on tärkeä säilyttää. Esimerkiksi Suomeen muualta muuttaville tulee taata sama mahdollisuus kouluttautua.

Suomalaista koulutusta arvostetaan, koska se on maksutonta. Suomen kokoisella maalla ei ole varaa siihenkään, että täällä pyörisi kouluttamattomia ihmisiä, totesi siskoni viisaasti.

Olen maksuttoman koulujärjestelmän myötä saanut laadukkaan ja motivoivan mutta ennen kaikkea tasa-arvoisen koulutuksen. Henkilökohtainen tuki on ollut aina saatavilla.

Olen saanut mahdollisuuden kouluttautua niin pitkälle kuin olen halunnut ilman, että se opiskelu olisi tyssännyt omaan tai perheeni varallisuuteen.

Kirjoittaja on Satakunnan Kansan kesätoimittaja, jonka perheen ruokapöydässä keskusteltiin perusopetuksen opetussuunnitelmasta kiivaasti.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: