Turvashortsit ja bikinivartalo - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Turvashortsit ja bikinivartalo

On hienoa, että sosiaalinen media ja sen lukuisat alustat mahdollistavat myös normien purkamisen laihdutuskulttuurin ympäriltä, kirjoittaa Kankaanpään Seudun kesätoimittaja Emilia Narmio.

11.6. 3:00

Viikonloppuna melkein unohdin turvashortsit juhlamekon alta ennen ylioppilasjuhliin lähtemistä. Tiedättehän? Ne shortsit, jotka laitetaan mekon alle, ettei reidet hankaisi yhteen ja tulisi hankaumia. Kesähelteet kuuluvat tämän vaatekappaleen pääsesonkiin.

Ystäväni tarjosi minulle hätävarana ihonvärisiä sukkahousuja, josta leikkasimme minulle shortsit.

Voi sitä naurun määrää, mikä meistä lähti vedettyäni ne jalkaani. Oli muuten loistava keksintö, ei tullut hankaumia ja saimme näistä makeat naurut moneen otteeseen illan aikana.

Kyllä, olen urheilija ja reiteni hinkkaavat yhteen. Se on normaalia.

Nuorempi minä olisi ollut kauhuissaan turvashortsien käytöstä. Eihän reidet voi olla niin isot, että ne hankaisivat yhteen. Malli tähän on tullut sosiaalisesta mediasta ja laihdutuskulttuurista.

Muistan, kun 2010-luvun alussa median luoma kauneusihanne thigh gap -ilmiöstä villitsi meitä nuoria tyttöjä. Ilmiössä reisien piti olla niin kapeat, että ne eivät koskeneet toisiinsa. Ajatus tästä tällä hetkellä tuntuu todella kaukaiselta.

Huomaan some-käyttäytymiseni muuttuneen lähivuosien aikana. Sen sijaan, että some aiheuttaisi minulle ulkonäköpaineita, olen muokannut sen tukemaan omaa minäkuvaani.

Olen ympäröinyt someni tavallisilla terveillä naisvartaloilla, jotka saavat oman kehoni tuntumaan normaalilta ja hyväksytyltä. Nämä kiiltokuvia haastavat käyttäjät julkaisevat itsestään aitoja kuvia ilman muokkauksia. Näissä kuvissa näkee tavallista mahan turvotusta, selluliittia, karvoitusta ja arpia.

Aikaisempi ja nuorempi ajatusmaailmani pyöri mielikuvan ympärillä, että kehoa muuttamalla muutun jollain ihmeellä paremmaksi ihmiseksi. Riittämättömyyden loputon tunne kalvaa monen nuoren mieltä, kun puhutaan bikinivartaloista ja vartaloihanteista.

”Nykyään pidän ajatusmaailmasta, jossa bikinivartalon saa vain laittamalla bikinit päälle.

Nykyään pidän ajatusmaailmasta, jossa bikinivartalon saa vain laittamalla bikinit päälle. Ei ole olemassa vain yhtä ainoata vartalomallia, jolle bikineiden käyttö olisi sallittua.

On hienoa, että sosiaalinen media ja sen lukuisat alustat mahdollistavat myös normien purkamisen laihdutuskulttuurin ympäriltä. Alustojen, joissa nuoret viettävät monta tuntia päivässä, olisi tärkeä tukea nuorten tervettä näkökulmaa itsetuntoon ja minäkuvaan.

Laihdutuskulttuuri ei katso ihmisen ikää, kokoa tai sukupolvea. Se saattaa koskettaa ihan jokaista meistä.

Kirjoittaja on kesätoimittaja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: