Äiti, pysy poissa somesta - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Sosiaalisen median vertaistukiryhmät ovat pahimmillaan kamalaa myrkkyä tuoreelle äidille

Jos somen vauvaryhmät olisivat perhekerhomaisia paikkoja, johon pitää fyysisesti lapsen kanssa lähteä, neuvoisin kaikkia äitejä karttamaan näitä paikkoja kuin ruttoa.

9.6. 3:00

Väitän, että oma äitini oli tietyllä tapaa onnellisempi ja huolettomampi äiti kuin minä. Perustan väitteeni siihen, että kahdeksankymmentäluvulla esikoisensa synnyttänyt äitini ei tiennyt mitään paikasta, jota me kutsumme nykyään sosiaaliseksi mediaksi, someksi.

Somessa on nimittäin paljon voimaa ja paljon hyvää, mutta usein se on myös aivan kamala paikka, jossa tuoreet äidit tappelevat keskenään milloin mistäkin.

Näppäimistöjen kautta käytyä ilmiriitaa nämä somen äiti- ja vauvaryhmien neidit sekä rouvat kutsuvat leikkisästi paskamyrskyksi. Tosiasiassa he unohtavat tyystin sen, että bittiavaruuden toisella puolella arvostelu ja haukkuminen saattaa saada aikaan täysin aitoja tunteita.

Tunteita, jotka muutenkin ovat herkässä eritoten vanhemmuuden ensimetreillä.

Kuulun itse somessa useampaan eri vauvaryhmään. Harvemmin kommentoin niissä yhtään mitään. Otin tässä aiheessa opikseni heti alussa seuratessani muiden ryhmäläisten käymiä keskusteluja, joista vertaistuki oli hyvin kaukana.

Odotusaikana nämä toisilleen tyystin tuntemattomat ihmiset saavat riidan alkamaan muun muassa raskausajan ruokavaliosta ja siihen liittyvistä suosituksista.

Vauvojen synnyttyä tapellaan imetyksestä, hyppykiikuista, lasten ruokavaliosta, lastenvaatteista, turvaistuimista… Kun ryhmässä on tuhansia jäseniä, siellä on myös tuhansia mielipiteitä. Ja moni on valmis kertomaan omansa, vaikkei sitä välttämättä edes kysytty.

Hyvin harvoin someriidoista syntyy minkäänlaista muutosta. Usein vauvojensa asioista keskenään riitelevät äidit päättävät väittelyn ”kukin tyylillään” -toteamukseen, joka on muuten passiivis-aggressiivinen tapa ilmaista toiselle, etten millään tavalla hyväksy tapaasi toimia.

Jos somen vauvaryhmät olisivat perhekerhomaisia paikkoja, johon pitää fyysisesti lapsen kanssa lähteä, neuvoisin kaikkia äitejä karttamaan näitä paikkoja kuin ruttoa. Olet onnellisempi äiti ilman niitä.

Jos jokin asia askarruttaa, niin puhu siitä neuvolassa. Tai heitä siitä hakusana Googlen hakukenttään.

Saamasta tiedosta voi sitten puhua ystävien kanssa. Jos ystäviä ei ole, niin suuntaa vauvasi kanssa esimerkiksi kunnan järjestämään kunnalliseen perhekerhoon, joiden toiminta toivottavasti taas jatkuu syksyllä.

Lapsia saatuamme elämässämme korostuvat vuorovaikutustaidot.

On tärkeää nähdä toinen ja hänen ilmeensä. Nähdä sanojemme vaikutus. On tärkeää myös kuulla toinen. Hänen äänenpainonsa ja sen miten se muuttuu keskustelun tai riidan aikana.

Sen jälkeen vasta osaamme punnita sanamme tarkemmin ja näin paremmin ohjata keskustelun kulkua sellaiseen suuntaan, joka ei loukkaa.

Some tekee meidät sokeiksi ja kuuroiksi. Jäljelle jäävät vain sanat, jotka on liian helppo tulkita väärin, ja joilla on aivan liian helppoa sivaltaa.

Kirjoittaja on kolmen tyttären äiti, joka toivoo tuoreille vanhemmille some-suodattimia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: