Lidlin päätös luopua pelikoneista on oikea suunta - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Kuvittele, että kohtaisit pahimman vihollisesi jokaisella kauppareissullasi – Lidlin päätös luopua pelikoneista on oikea suunta

THL:n tutkimuksen mukaan yli 100 000 suomalaista kärsii rahapeliongelmasta.

16.4. 21:28

Veikkauksen rahapeliautomaattien kilke on pian historiaa Suomen Lidl-myymälöissä. Torstaina kerrottiin, että pelikoneet saavat kaupoista lähtöpassit tulevan kesän aikana.

Uutinen sai aikaan kaksijakoisen vastaanoton. Osa piti asiaa edistysaskeleena ja kiitteli vastuullisuutta, jolla myös Lidl päätöstään perusteli.

Toiset taas kallistuivat pitämään ratkaisua kansalaisten holhoamisena ja totesivat, että koneista luopumisella tuskin on suurta vaikutusta ongelmapelaamiseen isossa mittakaavassa.

Sen kuin vaihtaa kauppaa tai menee nettiin – pelejä kyllä löytyy niitä haluavalle.

On totta, ettei yhden myymäläketjun päätös maailmaa mullista. Isot ongelmat eivät kuitenkaan ratkea, ellei joku ota niiden puolesta ensimmäistä askelta. Ongelma nimittäin on iso.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuoden 2019 kyselytutkimuksen mukaan kolmella prosentilla suomalaisista eli noin 112 000 ihmisellä oli rahapeliongelma. Noin puolella tästä kyse oli todennäköisestä riippuvuudesta. Lievemmistä haitoista kärsiviä riskitason pelaajia on vielä moninkertaisesti enemmän.

Sitten on vielä kaikkein suurin ja helposti unohtuva ryhmä: ongelmapelaajien läheiset, jotka yhtä lailla kärsivät.

Ensimmäinen pidempiaikainen työpaikkani oli myyjänä kioskissa, jossa pelikoneet olivat olennainen osa tarjontaa.

Asiakkaana kävi paljon ihmisiä, jotka tulivat sinne varta vasten niiden takia, tai jotka aina pysähtyivät koneiden äärelle hoidettuaan ensin muut asiansa.

Ei ollut harvinaista, että kahdeksantuntisen työvuoroni aikana samat ihmiset pelasivat päivä toisensa perään useamman tunnin putkeen tai poikkesivat päivän mittaan uudestaan ja uudestaan koneiden pariin.

Kenenkään yksityisasiat eivät kuulu myyjälle ja kaikkia on kohdeltava tasapuolisesti. Siitä huolimatta menoa oli ikävä seurata vierestä. Joka kerta kun seteleitä vaihdettiin kolikoiksi tunsi toimivansa väärin.

On hämmentävää, että Suomessa rahapelaaminen on tehty niin helpoksi, vaikka riskit tiedetään.

Pelihallit ovat asia erikseen, mutta en ole tähän päivään mennessä kuullut yhtäkään hyvää ja eettisesti kestävää perustelua sille, että pelikoneita on oltava yleisesti kaupoissa ja markettien käytävillä.

Monen tie pelaajaksi alkaa lähikaupasta, totesi pelihaittojen asiantuntija ja ongelmapelaajia auttavan Peluurin yksikön päällikkö Inka Silvennoinen torstaina julkaistussa tiedotteessa.

Hänen mukaansa moni ongelmallisesti pelaava koki viime kevään pelikoneiden sulun helpotuksena.

Se ei ole ihme – kuvittele, että joutuisit itse kohtaamaan pahimman vihollisesi joka kerta, kun yrität hakea maitopurkkia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?