Työllisyys on tuhoava taikasana - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Työllisyys on tuhoava taikasana

8.4. 3:00

Kemiin nousee suomalaista metsäluontoa vakavasti uhkaava teollisuuslaitos. Sitä ei kutsuta sellutehtaaksi, vaan sille on keksitty vetävämpi, luontoystävällinen nimi, biotuotelaitos. Eihän karhukaan ole karhu, vaan mesikämmen tai metsän kultaomena.

Tehdas nielee uskomattoman määrän puuta, suomalaista metsää, joka korjataan valtaosin avohakkuilla. Biotuotteita, kuten kiinalaisille myytävää vessapaperia valmistavan laitoksen jäljet puhuvat karua kieltä jokaiselle suomalaiselle luonnonystävälle.

Kun tieto tehtaasta tuli julkisuuteen, yritettiin kantaa huolta hiilinieluista ja entistä köyhemmäksi muuttuvasta metsäluonnosta, jossa yhä useammat aikaisemmin yleisetkin lajit ovat romahtaneet uhanalaisiksi.

Miten nykyisen ilmastonmuutoksen, sukupuuttoaallon ja lajikadon aikana on edes mahdollista, että joku keksii sijoittaa puolitoista miljardia euroa uuteen puuta käyttävään teollisuuslaitokseen. No, turhahan sitä on kummastella. Kielessämme on sana, joka siivoaa tieltään kaikki vastaväitteet. Se sana on työllisyys. Kun maahan saadaan muutamia kymmeniä tai satoja työpaikkoja luova laitos, se on automaattisesti siunaus yhteiskunnalle. Siihen ei sallita poikkipuolista sanaa.

Johan se nähtiin, miten hallituksen vihreät ministeritkin kiemurtelivat kuin kusi sukassa. Puheenjohtaja taisi sivulauseessa muistuttaa, että kyllä hiilinielustakin pitäisi huolehtia. Mutta muuten on ollut häkellyttävän hiljaista.

Olemme tekemisissä ikuisen ongelman kanssa. Niin kauan kuin meille luvataan mikä tahansa luontoa kuluttava ja raiskaava tehdas, se saa poliittisen järjestelmämme polvilleen riippumatta kokonaan sen ympäristövaikutuksista. Työllisyys on taikasana, jonka turvin on lupa tuhota suomalainen luonto.

Pitää tiedostaa, että niukasti tuottavassa pohjoisessa maassamme asuvan väestön määrä on liian suuri, jotta sille olisi mahdollista tarjota nykyinen elintaso ilman, että joudumme kohtuuttomasti turmelemaan ympäristöä ja aiheuttamaan korvaamatonta luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä.

Ainoa keino tilanteen korjaamiseksi olisi tavarankulutuksen ja -tuotannon jyrkkä supistaminen valtiovallan asettamin pakottein. Sellaista valtiovaltaa, hallitusta tai eduskuntaa meillä ei ole, eikä sellaista meille tule. Odotamme siis voimattomina lopun aikoja. Eivätkä ne ole kaukana.

Kirjoittaja on Euran Honkilahdella asuva luonnonystävä, luontovalokuvaaja ja eläköitynyt toimittaja.

Tekstiä muokattu kello 12.01. Vaihdettu paikkakunnaksi Kemijärven sijaan Kemi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?