Talousosaaminen on tärkeää – koulujen lisäksi tarvitaan myös muita toimijoita - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Talousosaaminen on tärkeää – koulujen lisäksi tarvitaan myös muita toimijoita

23.2. 6:00

Suomen Pankki julkisti tammikuun lopussa ehdotuksen talousosaamisen strategiaksi. Tavoitteena on, että suomalaiset ovat maailman parhaita talousosaajia vuonna 2030. Talousosaaminen kuuluu välttämättömiin kansalaistaitoihin.

Kotitalouden kannalta on tärkeää ymmärtää talousasioiden merkitys. Tällä on vaikutusta esimerkiksi ylivelkaantumisen estämiseen ja laajemmin oman elämän mahdollisuuksiin. On myös huomattava, että nykyinen nollakorko yhteiskunta ei ole helppo taloudellisesti erilaisine kuluttamisen ja maksamisen houkutuksineen.

Tällä hetkellä suomalaisten talousosaaminen on keskimäärin hyvällä tasolla. Tutkimusten mukaan osaamisessa on kuitenkin eri väestöryhmien välillä suuria eroja. Esimerkiksi naisten, vähän koulutettujen ja pienituloisten on todettu olevan vähemmän kiinnostuneita talousasioista. Noin 390 000 suomalaisella on maksuhäiriö. Tässä ryhmässä 30–39-vuotiaat miehet ovat yliedustettuina.

Talousosaamista edistävät monet viranomaiset sekä yritykset ja kolmannen sektorin toimijat. Tällä hetkellä toiminta on kuitenkin hajallaan. Suomen Pankin ehdotuksena on, että toimintaa alkaisi koordinoimaan Oikeusministeriö, jonka alaisuudessa talous- ja velkaneuvonta jo nykyisin on.

On tärkeää huomata, että talousosaamisen paraneminen ei ole ainoastaan kotitalouksien, vaan koko yhteiskunnan etu. Esimerkiksi ylivelkaantumisen ja syrjäytymisen estäminen hyödyttää koko yhteiskuntaa. On myös merkitystä, että kotitalouksilla on ymmärrystä säästämisestä ja sijoittamisesta. Säästämiseen ja sijoittamiseen kuuluu riskejä, mutta ennen kaikkea mahdollisuuksia.

Toivottavasti talousosaamisen parantamisessa päästään eteenpäin. Pankit tekevät omalta osaltaan kyseistä työtä, mutta on selvää, että perusta talouden hallinnalle ja talousosaamisen merkityksen ymmärtämiselle on luotava jo koulussa.

Koulujen lisäksi tarvitaan myös muita toimijoita, sillä kohderyhmiä ja eri elämänvaiheissa tarvittavia taitoja on useita. On itsenäistyminen lapsuudenkodista, ylikuluttamisen houkutukset, mahdollinen asunnon osto, toivottavasti säästämistä ja sijoittamista, kenties iäkkäämmillä teknologisen osaamisen haasteet ja monia muita. Erityisen tärkeää onkin aidon kiinnostuksen luominen ja sitä kautta jatkuvan oppimisen saavuttaminen. Näin kasvatamme talousosaavia ja taloudellisesti kyvykkäitä ihmisiä.

Ville Aalto-Setälä

Kirjoittaja on dosentti ja toimii pankinjohtajana OP Länsi-Suomessa

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos