Turvetuotannon alasajo ei kestä tarkastelua - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Turvetuotannon alasajo ei kestä tarkastelua

22.2. 6:00

Hallituksella on parasta aikaa käsissään kaksi merkittävää Suomea koskevaa asiaa. Molempia päätöksiä tehdään pitkälti tunneperäisin perustein. Toista yltiökunnianhimoisilla ilmastotavoitteilla ja toista solidaarisuussyistä.

Turpeen kohdalla katse on kiinnittynyt kovin kapeakatseisesti vain yhteen osa-alueeseen eli polttoturpeeseen ja siinäkin vain ilmastovaikutuksiin. Turvekeskustelua pitää käydä kokonaisvaltaisesti. Keskustelussa pitää huomioida kasvu- ja kuiviketurpeen toistaiseksi korvaamattomat käyttötarkoitukset. Puhumattakaan vielä tuntemattomasta määrästä uusia innovaatioita, joita turve mahdollistaa.

Jos luovumme turpeesta tarkoittaa se sitä, että korvaajat turvetuotteille haetaan muista maista. Näin on jo nyt tehty. Joku voi sanoa, polttoturpeen alasajolla ei vaikuteta muihin turvetuotannon haaroihin, mutta tämä ei ole totta. Turpeennosto kallistuu, kun polttoturvetta nostetaan vähemmän ja on jo viitteitä siitä, että polttoturpeen alasajo ei idealisteille riitä. Järkevä tapa on hyödyntää kerran avattu suo kokonaisuudessaan, ja tämän jälkeen ennallistaa se hiilinieluksi. Onko todellisuudessa kysymys tietämättömyydestä vai tarkoituksellisuudesta?

Saman ajatuksen voi esittää myös EU:n tukipaketista. Keskustelu on asiantuntijoidenkin suussa kääntynyt enemmän siihen suuntaan, että mukana ollaan, kun on mukaan lähdetty, eli solidaarisuussyistä. Vientiämme emme pönkitä lahjoittamalla rahaa valtioille, jotka tälläkään hetkellä tuskin ostavat tuotteitamme. Etelä-Euroopan maihin kokonaisvientimme on 5,6 prosenttia. Valtiovarainvaliokunnassa kuultavana olleen taloustieteilijä Juha Tervalan mukaan taloutemme voi tukipaketin takia ottaa jopa kolauksen.

Tukipaketin perimmäinen syy on euroalueen epätasapaino. Jotkut euromaat ovat kroonisesti kriisissä ja niitä pitää pelastaa, jotta etenkin Ranskan ja Saksan lainaa antaneet pankit pysyvät pystyssä. Tukipaketteja tulee lisää, niin kauan kuin joku laittaa niille pisteen. Aiemmissa kriiseissä pelastustoimenpiteisiin osallistuivat vain euromaat, mutta nyt koko EU on sidottu mukaan. Tämä on liittovaltiokehitykselle normaalia.

Suomi ei tästä järjestelmästä hyödy. Maksamme tukipaketista kenties korkojen kanssa yli 7 miljardia ja saamme tämänhetkisten tietojen mukaan takaisin maksimissaan 2,7 miljardia. Lasku kaikesta lankeaa lapsillemme ja lapsenlapsillemme.

Sekä turpeen alasajon että EU:n tukipaketin perusteista saa hyvän kuvan siitä, kuinka pinnallisin ja kestämättömin argumentein päätöksiä tehdään. Nämä eivät varmasti ole ainoita poliittisia päätöksiä, joita pitäisi tarkastella kokonaisvaltaisemmin.

Jari Koskela

Kirjoittaja on kansanedustaja (ps.)

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?