Puuttuuko sinulta kesätyö? Jaksa vielä hakea, sillä paikkoja on viime vuotta enemmän - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Puuttuuko sinulta kesätyö? Jaksa vielä hakea, sillä paikkoja on viime vuotta enemmän

28.1. 6:00

Oletko lähettänyt ainakin sata kesätyöhakemusta? Eikö haastattelukutsuja kuulu?

Muisteletko kauhulla viime vuotta, jolloin korona vei monelta satakuntalaiseltakin nuorelta kesätyön? Pelkäätkö, että tästä kesästä tulee entistä pahempi?

Nyt ei kannata heittää työnhakuläppäriä kaivoon, sillä Elinkeinoelämän keskusliitolla on meille iloisia uutisia!

EK julkaisi viikko sitten kesätyökyselynsä tulokset. Niiden perusteella töitä näyttäisi olevan tarjolla viime vuotta enemmän.

Viime vuonna EK:n jäsenyritykset tarjosivat noin 80 000 kesätyöpaikkaa. Tänä vuonna määrän ennustetaan kasvavan noin kymmenellä tuhannella.

Normaalista ollaan vielä kaukana, sillä vuonna 2019 kesätyöpaikkoja oli miltei 130 000. EK:n luvut eivät kerro kesätyöpaikkojen kokonaismäärää, koska niistä puuttuvat esimerkiksi julkisen sektorin tiedot.

EK:n jäsenyritysten viime vuoden kesätyöpaikoista noin kaksi kolmasosaa oli palvelualoilla. Niistä puolet oli kaupan alalla. Eniten koronan vaikutuksista kärsivät matkailu- ja ravintola-ala sekä huvipuistot ja muut tapahtumajärjestäjät. Näiltä aloilta vähenivät kesätyöpaikatkin.

Yle uutisoi hiljattain, että myös opiskelijoiden harjoittelupaikkojen saaminen on vaikeutunut korona-aikana. Karelia-ammattikorkeakoulun rehtori Petri Raivo kertoo uutisessa, että hankaluuksia on ollut esimerkiksi matkailun, liiketoiminnan ja fysioterapian harjoittelujen järjestämisessä.

Työnhaku on uuvuttavaa ilman globaalia pandemiaakin. Tänä vuonna se voi parannusta lupaavista luvuista huolimatta tuntua erityisen epätoivoiselta.

Hain kesätöitä ensimmäisen kerran kymmenen vuotta sitten. Olen opiskelija, ja haut jatkuivat tänäkin vuonna. Sain onnekseni oman alani töitä.

Kehitin varasuunnitelmia kesätyöttömäksi jäämisen varalta. Voisin hakeutua toisen alan hommiin. Voisin tehdä erilaisia keikkatöitä. Voisin opiskella ja harrastaa. Suunnitelmien laatiminen vähensi työnhakustressiäni huomattavasti.

Sanon vielä sanasen teille, jotka voitte vaikuttaa kesätyöpaikkojen määrään. Palkatkaa nuoria, edes muutamaksi viikoksi. Tämä on erityisen tärkeää nyt, kun paikkoja on tavanomaista vähemmän jo toista vuotta putkeen.

Kesätöistä saatu palkka mahdollistaa monille asioita, jotka voivat muuten jäädä haaveeksi. Kesätyöt opettavat nuorille tulevaisuudessa tarvittavia taitoja ja auttavat heitä ymmärtämään, mitä he oikeasti haluavat tehdä. Silloin, kun he työskentelevät muulloinkin kuin kesällä.

Anniina Nikander

Kirjoittaja on lähettänyt elämänsä aikana lukemattomia kesätyöhakemuksia.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: