Odotettavissa vajaa 10 prosentin tuotto - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Odotettavissa vajaa 10 prosentin tuotto

Markkinan opetukset sijoittajalle ovat vanhoja tuttuja, mutta silti vaikeita.

29.12.2020 6:00

Sijoitusalan ihmisiltä kysytään usein ennustetta alkavan vuoden kehityksestä osakemarkkinoilla. Osakemarkkina tuottaa keskimäärin vajaa 10 prosenttia vuodessa. Koska tulevaisuutta ei pysty ennustamaan, ainoa järkevä ennuste osakemarkkinan tuotosta tulevalle vuodelle on tuo keskimääräinen vajaa 10 prosenttia.

Niinpä ennustin vuosi sitten kolumnissani osakemarkkinan tuottavan vuonna 2020 vajaa 10 prosenttia - tietämättä ollenkaan, millainen vuosi olisi edessä. Nyt tiedämme koronakriisin riepotelleen sijoitusmarkkinaa. Helmi-maaliskuun lasku markkinalla oli historiallisen nopea. Eri osakeindeksit laskivat noin 35 prosenttia huipustaan. Jos tuolla markkinan pohjahetkellä olisi joutunut ennustamaan vuoden 2020 osakemarkkinan kokonaistuottoa, olisin varmaan ennustanut -25 prosenttia. Eli jo tapahtunut lasku ja siitä pieni toipuminen.

Markkina kuitenkin näytti ennakoimattomuutensa ja lähti kaikkein synkimmältä näyttäneellä hetkellä voimakkaaseen nousuun. Suurena syynä nousuun oli keskuspankkien rahan määrän massiivinen lisääminen. Myöhemmin rokoteuutiset nostivat markkinoita.

Lopputulos onkin hämmentävä eli tuo noin 10 prosentin tuotto. Esimerkiksi Suomessa ja Yhdysvalloissa ollaan hyvin lähellä tätä tuottoa, mutta Euroopassa ja kehittyvillä markkinoilla ollaan jäämässä hieman alle keskimääräisen tuoton.

Mitä markkina sitten sijoittajille opetti? Opetukset ovat vanhoja tuttuja, mutta kuitenkin kovin vaikeita: Osakemarkkina tuottaa keskimäärin hyvin, mutta välillä laskee voimakkaastikin. Ole rauhallinen ja älä panikoi synkältä näyttävillä hetkillä. Sen sijaan pysy suunnitelmassasi ja jatka säästämistä.

Vuoden voittaja on jälleen kerran kuukausisäästäjä. Osakemarkkina nousi noin 10 prosenttia. Tämä ei ole kuitenkaan kuukausisäästäjän koko tuotto, sillä pitkäjänteinen säästäjä sai parhaat tuotot keväällä. Maalis-, huhti- ja vielä toukokuussakin tehdyt sijoitukset ovat todennäköisesti voimakkaastikin voitolla. Parhaat tuottonsa kuukausisäästäjä tekeekin markkinan näyttäessä kaikkein synkimmältä.

Entä, mikä on ennuste vuoden 2021 tuotolle? Tietenkin vajaa 10 prosenttia. Se on todennäköisin tuotto. Mutta vuoden 2020 perusteella tiedämme, että markkina heiluu ja todellinen tuotto voi olla jopa negatiivinen tai paljonkin 10 prosenttia korkeampi. Kuukausisäästäjä kuitenkin menestyy ensi vuonnakin.

Ville Aalto-Setälä

Kirjoittaja on dosentti ja toimii pankinjohtajana OP Länsi-Suomessa

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: