Joulupuun ympäriltä löytyy monta todellisuutta – toisen almu on toisen aarre

15.12.2020 6:00

Joulun odotus ja valmistautuminen loppuvuoden loma-aikaan sujuu tällä kertaa varsin poikkeuksellisissa merkeissä. Korona rajoittaa tapahtumatraditioita ja pienentää monen sukujoulun osallistujamäärää.

Keskiluokka tekee päivän etätöiden päätteeksi lahjaostoksensa turvallisesti verkossa ja on varannut hyvissä ajoin kauppakassin noutoajan marketin autokaistalta välttääkseen tungoksen joulun ruokaostoksilla. Huoli läheisistä painaa, mutta oma arki ja juhla järjestyvät kaikesta huolimatta.

Hyväntekeväisyyskeräysten toiveista löytyy toisenlainen todellisuus. Köyhä perhe voi saada 50 euron lahjakortin ruokaostoksiin ja se on monelle joulun pelastus. Lasten toiveena on lahjakortteja ja leluja, mutta sentään pelikonsoleita tai puhelimia ei joulupuukeräyksessä tohdita toivoa. Teinin lahjatoiveena ollut suihkusaippua herätti eräässä Twitter-keskustelussa hämmästystä, sääliä ja auttamisen halua. Voiko joku teini toivoa lahjaksi suihkusaippuaa? Silläkö jonkun joulu olisi pelastettu?

Niin erilainen voi ihmisten arkitodellisuus olla, vaikka asutaan samassa maassa ja kaupungissa. On ihanaa, että joulu herkistää myös hyväosaiset auttamaan ja osallistumaan keräyksiin, mutta lasten ja nuorten hyvinvointi ei voi olla pelkän hyväntekeväisyyden varassa. Hyvinvointiyhteiskuntaa tarvitaan taas enemmän kuin pitkään aikaan, koronan kirittäessä eriarvoistumista.

Etuoikeuksistaan ei tarvitse potea syyllisyyttä, mutta tiedostaminen avartaa ymmärtämään niidenkin tilannetta, joilla asiat eivät ole yhtä hyvin.

Keskiluokkaisten pullantuoksuisten joulukiireiden laitamilla on toisenlaisia todellisuuksia. On lapsia, joiden joulupöytä ei notku herkuista, vaan aatto menee pienempiä sisaruksia suojellessa päihteiden täyttämässä kodissa. On vanhuksia, joiden ainut jouluvieras on kotihoidon kiireinen työntekijä. On hoitajia, jotka eivät pääse joulun viettoon, kun korona pakottaa töihin vapailtakin.

Koronatilanne kohtelee ihmisiä eri tavalla. Tuoreen selvityksen mukaan oppilaat, jotka saivat apua kotoa selvisivät etäopetuksesta, mutta valtaosa erityisen tuen tarpeessa olevista oppilaista jäi vaille riittävää tukea.

Jälleen pärjäävät ne, joilla asiat ovat kunnossa ja ongelmat kasautuvat niille, joilla on entuudestaan vaikeaa. Tuttu fraasi, joka toistuu aivan liian monen elämässä, oli kyse sitten päihdeperheen lapsista, pitkäaikaistyöttömästä tai yksinasuvasta, pienituloisesta eläkeläisestä.

Myös koronarajoitukset näyttäytyvät eri elämäntilanteissa eri tavoin. Toiset nauttivat kiireen vähentymisestä etätöissään ja toiset uupuvat kiireen keskellä. Hoitajat puolestaan kertovat uupumisesta ja turhautumisesta jatkuvan venymisen seurauksena ilman ylimääräistä korvausta.

Poikkeusaika on lisännyt yksinäisyyden tunnetta ja kasvattanut leipäjonoja. Mielenterveyspalveluiden tarve kasvaa.

Eriarvoisuuden kasvua ei tule hyväksyä väistämättömänä, ei jouluna, eikä koskaan. Yhteiskunnan turvaverkkoja on vaalittava ja vahvistettava erityisesti vaikeina aikoina.

Kirjoittaja on porilainen kaupunginvaltuutettu (vas.).

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut