Maskittomuuden syy ei aina ole välinpitämättömyys, vaan terveydellinen – älä tuomitse tietämättä kenenkään taustoja - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Maskittomuuden syy ei aina ole välinpitämättömyys, vaan terveydellinen – älä tuomitse tietämättä kenenkään taustoja

27.11.2020 18:14

Koko Satakunta on siirtynyt koronan suhteen kiihtymisvaiheeseen ja Pohjois-Satakunta leviämisvaiheeseen, joten maskisuositus on nyt voimassa koko maakunnassa. Maskeja tulee ehdottomasti käyttää suositusten mukaisesti, jotta saamme kiihtyvän koronatilanteen hallintaan.

Kaikilla maskin käyttö ei kuitenkaan onnistu. Kyse ei aina ole välinpitämättömyydestä, vaikka jokainen maskiton automaattisesti sellaiseksi luokitellaankin, vaan osalla ihmisistä terveydelliset syyt estävät maskin käytön.

Esimerkiksi hengityssairaille, joilla on jo valmiiksi hengitysvaikeuksia, maskin käyttöä ei edes suositella. Astmaatikoilla oireet saattavat pahentua maskin käytöstä ja johtaa pahimmillaan astmakohtaukseen.

Myös psyykkiset syyt voivat olla este maskin käytölle. Ahdistushäiriö, ahtaanpaikankammo tai paniikkikohtausten pelko voivat olla niin vakavat, että maskia voi olla yrityksistä huolimatta mahdoton käyttää.

Syitä maskittomuuteen on monia, joita kukaan vastaantulija ei voi tietää. Eikä tarvitse tietääkään, koska terveydelliset syyt eivät kuulu kenellekään.

Eduskunnassa kansanedustaja Ano Turtiainen joutui pari päivää sitten ikävän ivailun kohteeksi, kun hän jätti käyttämättä maskia täysistunnossa. Edustajatoverit piikittelivät Turtiaista vielä jälkikäteenkin somessa leimaten hänet suorilta käsin välinpitämättömäksi.

Turtiainen kertoi myöhemmin, ettei pysty käyttämään maskia terveydellisistä syistä ja hän on keskustellut asiasta lääkärin kanssa. Tämän tiedon pitäisi riittää siihen, että ivailua harrastaneet kollegat ottaisivat hatun kouraan ja pyytäisivät anteeksi.

Maskin käyttö voi olla joillekin vaikeaa terveydellisistä syistä, vaikka maskisuositus on nyt voimassa koko Satakunnassa.

On helppo huudella silloin, kun oma henki kulkee. Mutta silloin kun se ei kulje syystä tai toisesta, tilanne on äärimmäisen ahdistava ja hankala.

Itselleni maskin käyttö on todella vaikeaa ja jopa mahdotonta, sillä se herättää välittömästi tunnemuiston muutamien vuosien takaa tilanteesta, jossa tukehtumiskuolema jäi vain muutaman sekunnin päähän. Vaikka asia on käsitelty, kroppa ei unohda. Tukehtumisen tunne iskee välittömästi päälle, kun maski estää hengittämisen normaalilla tavalla.

Yritän silti siedättää itseäni maskiin pikkuhiljaa, vaikka lopputulosta en voikaan taata. Onneksi voin kuitenkin tehdä pääasiassa etätyötä kotitoimistosta käsin, joten päivittäinen maskin käyttö ei ole ongelma.

Tilanne on aivan toinen esimerkiksi niillä hoitoalan ihmisillä, joiden on pakko pitää maskia siitäkin huolimatta, että se tuntuu mahdottomalta. Miten hoitaa työ, jos maski aiheuttaa ahdistusta tai muita fyysisiä tai psyykkisiä ongelmia?

Aloja on muitakin, joissa maskin käyttö on ehdotonta. Tuleeko kenkää tai muita sanktioita, jos maskia ei pysty terveydellisistä syistä käyttämään?

On loukkaavaa ja virheellistä olettaa, ettei kukaan maskiton piittaisi omasta eikä toisten terveydestä. Maskittoman synonyymi ei ole välinpitämätön. Tämä on hyvä muistaa niin kaduilla, kaupoissa kuin työpaikoilla, kun tekee mieli mennä avautumaan tai katsella pahalla silmällä.

Älä siis tuomitse, kun et kenenkään taustoja tiedä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut