Miten iPadilla puhdistetaan vettä? - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Miten iPadilla puhdistetaan vettä?

22.11.2020 14:00

Keskustelin toissa päivänä 6-vuotiaan tyttäreni kanssa kaiken maailman asioista. Keskustelu päätyi veteen ja miten tärkeä elementti sen on ihmiselle. Tyttäreni pohti Afrikkaan matkustamista ja voiko siellä vettä juoda ilman, että tulee kipeäksi tai jopa kuolee.

Totesin hänelle, että kyllä voi. Ainakin, jos veden keittää tai käyttää veden puhdistamiseen kehitettyjä tabletteja, jotka tappavat vedessä olevat bakteerit, virukset ja muut Avarasta luonnosta tutut eliöt. Hetken asiaa mietittyään sain vastakysymyksen: Miten IPadilla voi puhdistaa vettä?

Kysymys oli sen verran yllättävä, että häkellyin hetkeksi, kunnes tajusin, että 6-vuotiaan maailmankuvassa tabletti tarkoittaa tietenkin tablettitietokonetta, ei pientä pilleriä. Kerroin hänelle millaisesta tabletista on kyse, ja sen, että joskus täysin eri asioista saatetaan käyttää samaa nimeä.

”Haluan elää loppuelämäni ihan mummuksi asti.

Lopulta sain selittää, miten veden puhdistamiseen käytettävä tabletti toimii. Kuusivuotiaan hoksottimet raksuttivat jälleen hetken ja pian sain uuden kysymyksen: Jos puhdistettavaa vettä on paljon, pitääkö laittaa useita tabletteja?

Totesin, että pitää. Yhden tabletin teho on laskettu vain tiettyyn vesimäärään asti.

Jälleen seurasi tuumaustauko, jota seurasi ajatelma.

– Hyvä, että vettä voi puhdistaa, koska minä en ainakaan halua kuolla. Haluan elää loppuelämäni ihan mummuksi asti.

Eipä tuohon ajatelmaan ollut paljon lisättävää. Totesin vain, että toivottavasti pääset elämään mummuksi asti.

Tuo keskustelu oli oivallinen esimerkki kuusivuotiaan lapsen ajatuksista. Elämä pyörii tutuissa ja turvallisissa kotiympäristöissä, mutta toisaalta kaukainen Afrikka pohdituttaa pientä ihmistä.

Sykähdyttävintä tuossa keskustelussa oli kuitenkin se, että eskarilainen on jossain vaiheessa selkeästi miettinyt sitä, että hän haluaa elää vanhaksi. Mummuksi asti. En huomannut kysyä, kuinka vanha se sellainen mummu on, koska tuon ikäisenä parikymppinenkin tuntuu jo todella vanhalta. Tuskin silti aivan mummulta.

Tuon keskustelutuokion jälkeen jäin miettimään, miten hyvin meillä suomalaisilla asiat loppujen lopuksi ovat. Meillä 6-vuotiaiden lasten ei tarvitse tietää vedenpuhdistustableteista, vaan puhdasta vettä on kaikkien saatavilla.

Lisäksi se, että tabletti-sanasta tulee ensimmäisenä mieleen tietokone, kertonee omaa kieltään hyvinvointiyhteiskunnastamme.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut