Näin torjut ikärasismin: käy kaupassa muiden ruokatunnin aikana, maksa kolikoilla ja ihmettele, mihin valmiissa maailmassa on kiire - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Näin torjut ikärasismin: käy kaupassa muiden ruokatunnin aikana, maksa kolikoilla ja ihmettele, mihin valmiissa maailmassa on kiire

15.11.2020 8:00

Kun polvet vielä kestivät, tapasimme ajella pääsiäisen tienoilla Lappiin mutkamäkeen. Eräällä varsin tapahtumarikkaalla reissulla takapenkillä matkusti kaksi 19-vuotiasta urheilijanuorukaista.

Ajankuluksi uroot selailivat Ilta-Sanomia. Sisältö tarjosi ihmettelyn aiheita.

– Toi Karita Tuomola on ikäisekseen todella hyvännäköinen muija.

– Joo, tosi hyvin säilyny, vaikka on niin vanha.

Vilkaisimme mieheni kanssa toisiamme. Kysyin takapenkkiläisiltä, että minkäs ikäinen se Karita nykyään on.

– Siis sehän on jo jotain 26, kuului niskan takaa.

Arvatkaapa, kuittaillaanko tästä edelleenkin kundeille, jotka molemmat ovat saavuttaneet jo 35 vuoden kunnioitetun iän.

Ehkä kaksikolle pitäisi jo antaa armoa. Nykymaailman kriteereiden mukaan he ovat jo varsin vanhoja. Eivät välttämättä ikänsä puolesta edes parasta valuuttaa, mitä tulee työmarkkinoihin.

Viikolla uutisoitiin, että Suomen Ekonomien tekemässä kyselyssä joka neljäs kertoi kokeneensa ikäsyrjintää. Taannoin ystäväni pohti media-alaa. Hän oli sitä mieltä, että Suomessa uutisankkureille ikä on rasite. Rapakon takana on kuulemma toisin.

– Siellä koetaan, että ikä tuo uskottavuutta.

Aloin vilkuilla Amerikan uutisia sillä silmällä. Tosiaan, charmikkaasti harmaantuneet miehet siellä selostivat pressanvaaleja.

Sitten aukaisin toisen silmän. Joopa joo, ikämiestä peesasi nuori, kaunis nainen. Se siitä harmaapäisten naisten uskottavuusasteesta.

Ikärasismista kannattaa ottaa kaikki irti. Vaikka isäni eli vain 68-vuotiaaksi, hän ehti jalostaa aktiivi-ikäisten kiusaamisen taiteeksi.

Isä kävi kaupassa muiden ruokatunnin aikaan. Hän maksoi kolikoilla, jos kassajono oli pitkä. Äiti tuskaili takana, että muilla on kiire töihin.

– Kiire? Jos on kiire, niin pysyisivät siellä työpaikoilla, isä kajautti vastaukseksi.

Äiti punastui. Mutta kassatäti purskahti nauruun. Hänen päivänsä oli pelastettu. Siitäkin huolimatta, että ruokatauko oli vielä pitämättä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: