Kolumni: Pitääkö Patrik Laineesta olla huolissaan? - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Pitääkö Patrik Laineesta olla huolissaan? Miljoonadiilin saava suomalaistähti tarpoo pimeässä pakkasyössä ilman auringonpilkahdusta

30.1.2019 11:29

Winnipegissä puhkuu kanadalainen perustalvi. Pakkasasteet huitelevat liki 40:ssä, kun lumi ja viima hallitsevat Manitoban ilmaa vielä hetken ennen kevään saapumista.

Puhuri on tuntunut pureutuneen paikallisen Jetsin suomalaistähden Patrik Laineen kylkiluihin. Tesoman kasvatti on pelannut kaikkiaan erittäin omituisen kauden jääkiekon NHL:ssä: ailahteleva alku, käsittämätön tulitus marraskuussa ja uusi vaipuminen hämärän maille.

Tällä hetkellä Laine tarpoo pimeässä pakkasyössä ilman horisontista pilkistävää auringonkaretta. Viimeisen kahden kuukauden aikana laitahyökkääjä on pelannut 26 ottelussa pistein 4+6=10. Plusmiinuslukema –9 on Winnipeg Jetsin heikoin tuona aikana.

Laineen kohdalla puhutaan usein maaleista, onhan hän hirmuinen maalitykki. Tällä kaudella on kuitenkin nähty liian monta iltaa, joina Laineen muu yleispelaaminen, puolustaminen ja kiekollinen vastuullisuus eivät ole olleet riittäviä. Omanlaisensa "huipennus" saatiin toissa kierroksella, kun Laineen edustama Jetsin kakkosketju kirjautti miinus kolmosen tilastoihinsa Philadelphia Flyersin voittaessa 3–1.

Laineen yleispelaamisesta puhutaan, kun maaliverkko ei heilu. Maaleilla saa paljon anteeksi, ja niin kuuluukin. Jääkiekkopelit voitetaan maaleilla, eikä niiden tekeminen ole helppo juttu. Näin tärkeän jääkiekon osa-alueen erikoisosaaja ansaitsee erityiskohtelua.

Sentteriostoksille, mars mars

Miten tästä tilanteesta sitten noustaisiin?

Laine, 20, on osoittanut lukemattomia kertoja, että jo yksi punalampun sytyttäminen voi kääntää kurssin. Niin voi käydä nytkin ja todennäköisesti ennen pitkää käykin.

Laine on saanut pelata tällä kaudella vain minimaalisesti Jetsin ykköstähtien Mark Scheifelen ja Blake Wheelerin vierellä ykkösketjussa. Päävalmentaja Paul Maurice ei harrasta hyväntekeväisyyttä – paikka kärkivitjassa on ansaittava. Scheifelen ja Wheelerin rinnalla pelaava Kyle Connor iski viime yön Boston-kamppailussa kaksi osumaa ja voittomaalikisan ratkaisun päälle.

Pääsee Laine ykkösvitjaan tai ei, Jetsillä on siitä huolimatta ongelma ratkaistavanaan. Läntisessä lohkossa toisena oleva joukkue kaipaa laadukasta kakkossentteriä, mikäli se haluaa taistella tosissaan Stanley Cupista. GM Kevin Cheveldayoff löysi vuosi sitten Paul Stastnyn joukkueeseen ja kokenut yhdysvaltalaissentteri sytyttikin Laineen ja Nikolaj Ehlersin liekkiin saman tien.

Kuka olisi tämän vuoden Stastny? Kysymyksen ratkeaminen auttaisi Jetsiä ja Lainetta.

Teksti jatkuu kuvan alla

Patrik Laine ei ole ollut parhaimmillaan NHL-kaukaloissa viime aikoina. Viime yön Boston-kohtaamisen jääaika 10.05 on Laineen NHL-uran toiseksi pienin yksittäisessä ottelussa. Laine on kuitenkin pelannut viimeiset kaksi kuukautta 17 ja puolen minuutin peliaikakeskiarvolla, joka on Jets-hyökkääjistä neljänneksi paras ykkösketjun trion jälkeen.

Ei tarvitse huolestua

Ja niin, se otsikon kysymys. Pitääkö Laineesta olla huolissaan?

Ei pidä.

Laine on 20-vuotias, hän pelasi neljä vuotta sitten illasta toiseen Lempäälän jäähallissa LeKin paidassa. Noin nuorelta pelaajalta on täysin turha odottaa virheetöntä erinomaisuutta jokaisessa ottelussa, jokaisella kaudella. Laine nousee tästä vielä uuteen kukoistukseen, joko tänä keväänä tai viimeistään ensi kaudella.

Vaikeudet on tehty voitettaviksi, ja niin edelleen diipadaapa–klisee–klisee.

Yksi lisäys vielä: Laineen tulokassopimus on katkolla tämän kauden jälkeen. Tamperelainen on toistuvasti sanonut julkisesti, ettei tuleva kymmenien miljoonien eurojen diili stressaa häntä. Onko näin todella?

Uskokaamme miehen sanaa, mutta sen sanon, että jos itse tulisin joka päivä töihin tietäen, että seuraavien kuukausien työpanokseni heilauttaa seuraavan 5–7 vuoden yhteispalkkaani miljoonilla euroilla, vapisisin kauhusta. Mutta kenties siksi olenkin keskellä Lempäälän paukkupakkasia, enkä Winnipegin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: