Suomalaisten menestys Lontoon MM-kisoista 2017 oli heikko - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Vain neljä suomalaisurheilijaa voi lähteä Lontoosta leuka pystyssä kotimatkalle

14.8.2017 7:51

Yleisurheilun MM-kisat päättyivät suomalaisittain toivoa herättävästi.

Aleksi Ojalan taistelussa 50 kilometrin kävelyn loppukilpailussa oli jotakin sellaista, joka voi poikia jotain suurta lähitulevaisuudessa, kunhan urjalalainen saa vielä lisää harjoituskilometrejä kuntopohjaa vahvistamaan.

Nyt Ojala kesti 40 kilometriä mitalivauhdissa. Jonain päivänä hän kestää loppuun asti.

Muuten kisat menivät suomalaisilta heikosti.

Neljä leuka pystyssä

Tero Pitkämäki hoiti hommansa hienosti. Hänen viides sijansa oli MM-kisojen paras suomalaissuoritus. Mitaliin jäi matkaa metri ja 38 senttiä.

Anne-Mari Hyryläinen ja Kristiina Mäkelä voivat tulla Pitkämäen ja Ojalan tavoin leuka pystyssä kotiin. Muilla Lontoon reissu meni enemmän tai vähemmän vihkoon.

Kolmiloikkaaja Simo Lipsanen kävi Lontoossa opintomatkalla. Ensi kesänä Berliinin EM-kisoissa hän on jo kova tekijä, jos pysyy terveenä.

Tänä kesänä hänen päätavoitteensa oli 22-vuotiaiden EM-kisoissa. Sieltä tuli tuomisiksi hopeaa.

Valmennusjohtaja Jorma Kemppaisen asettama tavoite oli kolme pistesijaa. Vain yksi tuli. Sekin kertoo, että parannettavaa jäi.

Loukkaantumiset ja sairastelut rokottivat Suomen iskuvoimaa kovalla kädellä.

Pitkä sairaslista kertoo omaa viestiään: onko kaikki keinot käytössä urheilijoiden pitämiseksi terveinä?

Ensi vuoden Berliinin Euroopan mestaruuskilpailuihin Suomi osallistuu yli 40 urheilijan joukkueella, jos Kemppaisen suunnitelmat toteutuvat.

Nuorten vahva esiinmarssi oman ikäluokkansa arvokisoissa antaa uskoa tulevaan. Pohja on sittenkin paremmassa kunnossa kuin vuosikymmenen vaihteessa.

Tero Pitkämäki hoiti hommansa hienosti.­

Lontoon MM-kisat olivat tyypilliset olympiavuoden jälkeen pidetyt karkelot. Urheilijat olivat repineet kaiken irti kropastaan pärjätäkseen Rion olympiakisoissa. Nyt moni otti kauden vähän löysemmin – joko pakosta (loukkaantumisen takia) tai yksinkertaiseksi siksi, ettei ruuvia voi loputtomiin kiristää.

Jamaika romahti

Moni taivasteli pikamatkojen vaisuja voittotuloksia. Syyksi epäiltiin D-kirjaimella alkavia asioita – siis kontrollin kiristymistä, mutta selitykseksi kelpaa myös Lontoon sää.

Illalla finaalien aikaan lämpötila oli yleensä 20 asteen alapuolella. Jos lämpöä olisi ollut 10–15 astetta enemmän, myös tulokset olisivat olleet toisennäköisiä.

Suurin häviäjä oli Jamaika, joka rohmusi vuonna 2009 MM-Berliinissä 13 mitalia ja vielä 2015 Pekingissäkin 12 mitalia.

Nyt saaliina oli ennen päätöspäivän loppukilpailuja vain kolme mitalia.

Lontoon MM-kisat muistetaan Usain Boltin ja Mo Farahin jäähyväisistä. Kummankin ura päättyi pettymykseen, kun Boltin jalka kramppasi pikaviestissä ja Farah jäi hopealle 5000 metrille. Aiemmin Bolt otti pronssia 100 metrillä.

Kaikki hyvä päättyy aikanaan. Boltin ja Farahin uskomattomien voittoputkien päättyminen kertoo tarinaa elämän ja urheilun rajallisuudesta. Vanhojen mestarien oli aika väistyä ja antaa tilaaa uusille.

Toki varsinkin Bolt oli ympäri maailmaa niin suosittu, että hänen jättämänsä aukon paikkaaminen ei käy hetkessä.

Boltin suuruudesta kertoi oleellisen espanjalaisen Marca-urheilulehden ennakkonumero. Jutussa ei puhuttu Lontoon yleisurheilun MM-kisoista, vaan Boltin MM-kisoista.

Usain Boltin ura päättyi pettymykseen.­

Eurooppa ja vihatuin mies juhlivat

1) Eurooppa juhli: Lontoo mursi myyttiä, jonka mukaan valkoisilla eurooppalaisilla ei ole enää mitään asiaa juoksulajien voittoon sen enempää pika-, keski- kuin kestävyysmatkoillakaan. Ensin miesten 800 metrillä Pierre-Ambroise Bosse johdatti kolme eurooppalaista neljän joukkoon. 21-vuotias Norjan komeetta Karsten Warholm runnoi 400 metrin aitojen mestariksi. Suomalaisiakin kisoja kiertänyt Turkkia edustava Ramal Guliyev hämmästytti miesten 200 metrin voitollaan ja Hollannin Dafne Schippers viiletti naisten ykköseksi.

2) Gatlinin vastaus: Yhdysvaltain Justin Gatlin kohdeltiin kohtuuttoman tylysti. Yleisö nosti yhden kahdesti kärynneen urheilijan dopingroistoksi kisoissa, joissa kärynneitä oli lähes lajissa kuin lajissa. Kisojen vihatuin mies otti buuaukset vastaan ilmekään värähtämättä, pystyi keskittymään vain suoritukseena ja juoksi itsensä 35-vuotiaana maailman nopeimmaksi mieheksi.

3) Jäähyväiset: Lontoon MM-kisoja markkinoitiin Usain Boltin ja Mo Farahin jäähyväisinä. Niin järjestäjät kuin yleisökin ottivat supertähdistä irti kaiken mahdollisen. Tarinasta ei kuitenkaan tullut täydellistä, kun kumpikaan ei päässyt poistumaan radalta voittajana.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?