NHL:n jatkosuunnitelmista voi siteerata Alpo Suhosta: Naurettavaa lapsellista ja typerää, älkää viitsikö - Kolumnit - Satakunnan Kansa

NHL:n jatkosuunnitelmista tekee mieli lainata Alpo Suhosen sanoja: Naurettavaa lapsellista ja typerää, älkää viitsikö

27.5.2020 14:58 | Päivitetty 27.5.2020 14:59

–  Jääkiekkoa heinäkuussa? Naurettavaa, lapsellista ja typerää, älkää viitsikö.

Niin totesi Alpo Suhonen vuonna 2008, kun hän päätti, ettei hänen valmentamansa Ässät osallistu Rauman perinteiseen Pitsiturnaukseen.

Oikeassahan Suhonen oli, vaikkei Pitsiturnauksessa olekaan kyse jääkiekosta, vaan kesätapahtumasta, jossa myös pelaillaan jääkiekkoa.

Entä NHL:n suunnitelmat, mistä niissä on kyse? Kauden toiset harjoitusleirit heinäkuussa, laajennetut pudotuspelit alkuun elokuussa – parhaassa tapauksessa – ja jos korona suo, Stanley Cup -mestari on selvillä joskus syksyllä. Suunnitelmien tiellä on vielä monta käytännön kysymysmerkkiä. Vastaukset niihin ovat enemmän tai vähemmän keinotekoisia.

Tekee mieli lainata NHL:ssäkin aikoinaan valmentaneen Suhosen sanoja: Naurettavaa, lapsellista ja typerää, älkää viitsikö.

Koronapandempia on alleviivannut sitä, kuinka kauas nykyisen urheiluviihdeteollisuuden päätöksenteko on valunut itse urheilusta tai kilvoittelusta, jossa on tarkoitus selvittää, kuka on paras.

NHL:ssä paras seulotaan mammuttimaisen 82 runkosarjaottelun sekä pitkien ja raastavien pudotuspelien kautta. Parhaastakaan ei tule mestaria, jos se ei pääse henkisten ja fyysisten rajojensa yli.

Nyt kausi on ollut keskeytyksissä maaliskuun puolivälistä. Keskeytyksen ja uuden harjoitusleirin alun välissä on pidempi aika kuin tavallisesti finalistijoukkueiden viimeisen pelin ja seuraavan kauden harjoitusleirin välissä.

Onko todellisuudessa enää kyse samasta kaudesta?

Toki myös vuoden 2020 voittajilla on arvonsa, mutta kun maailma on mennyt polvilleen, se luultavasti myös kestäisi, jos NHL:n, NBA:n, Bundesliigan, Valioliigan ja monen muun sarjan mestarit jäisivät tällä kertaa ratkaisematta.

Vastavinkunaa kuulunee lähinnä Liverpoolista, jonka ensimmäinen mestaruus 30 vuoteen on sinettiä vaille.

Niin järjetöntä kuin kauden jatkaminen onkin, päätöksiä pitää myös ymmärtää. Ammattilaisseurat ja -sarjat ovat liikeyrityksiä. Niillä on oikeus saada toimintansa jaloilleen ja koronatappiot mahdollisimman pieneksi siinä kuin kaikilla muillakin aloilla.

Kun tv- ja muut yhteistyösopimukset ovat miljardiluokkaa, eivät tyhjät katsomot tai keinotekoiset ratkaisut paljon paina. Siinä ei paina edes pelaajien mielipide. Raha haluaa pelata. Raha voittaa.

Se ei ole oikein eikä väärin, se on vain nykyajan realismia, josta huippu-urheilu on enemmän hyötynyt kuin hävinnyt.

NHL:n suunnitelmilla on heijastuksensa myös arvokisoihin.

Jos kausi 2019–2020 päättyy syksyllä, seuraava kausi alkaa ehkä joulu-tammikuussa. 82 runkosarjakierroksesta ja täysistä pudotuspelisarjoista ei tietenkään ole tinkiminen, joten kauden 2021 mestari olisi selvillä ehkä elokuussa.

Kiekkokalenteri menisi tuleviksi vuosiksi uuteen uskoon. Ainakaan seuraaviin MM- tai olympiakisoihin ei siinä tapauksessa kannata odottaa pelaajia maailman parhaasta kiekkoliigasta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: