NHL-kausi 2019–2020 jää huonolla tavalla historiaan - Kolumnit - Satakunnan Kansa

NHL-kausi 2019–2020 jää huonolla tavalla historiaan

12.7.2020 11:00

Muistatteko, kuinka KHL suhtautui alkuun uhmakkaasti koronavirukseen ja aikoi jatkaa jo alkaneita pudotuspelejään pandemiasta huolimatta?

No, sekin loppui lopulta kuin seinään, ja kausi pantiin sen myötä purkkiin.

NHL sen sijaan jätti ovensa raolleen ja palaa varsin pian takaisin kaukaloon – tilanteessa, jossa Yhdysvalloissa on tilastoitu jo liki 3,3 miljoonaa koronavirustartuntaa.

Kaikki pelaajat eivät kuitenkaan palaa jäälle. Esimerkiksi Calgary Flamesin kanadalaispuolustaja Travis Hamonic, 29, päätti, ettei aio osallistua kyseenalaiseen pudotuspelisyksyyn lainkaan.

Nähtäväksi jää, kuinka moni muu pelaaja päätyy samaan ratkaisuun. Päätöksen tosin pitää tulla nopeasti, sillä se on toimitettava seuroille kirjallisesti viimeistään maanantai-iltaan mennessä.

Huomionarvoista kuitenkin on, että valtaosa pelaajista kannatti The Athleticin mukaan kauden jatkumista. Siitä järjestettiin nimittäin äänestys, jonka tulos oli lehden tietojen mukaan 502–135.

Kuinka moni pelaaja voi kuitenkaan kieltäytyä pelaamasta, ja minkälaisia vaikutuksia tuollaisella päätöksellä voi seuran ja sitä kautta pelaajan itsensä talouteen olla?

Vaikka kieltäytymisestä ei seuraa sanktiota, se voinee silti asettaa kapuloita seuran ja pelaajan välisiin rattaisiin, ja mitä tärkeämpi pelaaja, sitä vaikeampi päätös.

Eikä sovi unohtaa niitä pelaajia, jotka äänestivät kauden jatkumista vastaan.

Siellä heitä silti todennäköisesti luistelee, ja kaikki vapaa-aika vietetään eristyksissä muusta maailmasta melkein kuin tv-ohjelma Big Brotherissa konsanaan.

Pelitahti on hurja, kausi keskeytynyt neljä kuukautta sitten ja koronavirustilanne yhä edelleen sellainen, että läheisistä voi olla valtava huoli.

Sopii kysyä, onko tässä koko touhussa lainkaan järkeä urheilunkaan näkökulmasta.

– Aika pitkä tauko siinä on kyllä takana, ja kaikilla joukkueilla on mahdollisuuksia. Se voi ihan päivästä riippua, millä tavalla pelit kulkevat ja kuka löytää pelirytmin nopeimmin, sanoi Arizona Coyotesin maalivahti Antti Raanta Satakunnan Kansalle toukokuussa.

Epäreiluun asemaan ajautuvat urheilullisesti he, jotka olivat kovassa vireessä runkosarjassa ja saattavat nyt yskiä, kun panokset kovenevat.

Kirjaimellisesti he tosin tuskin yskivät ainakaan toivottavasti, sillä NHL tekee kaikkensa, jotta pelaajat ja kaikki muutkin keskeiset henkilöt pysyvät terveinä. Se vasta kaikin puolin katastrofi olisikin, jos tauti pääsisi joka tapauksessa läpi ja keskeyttäisi kauden – uudelleen.

Penkkiurheilijana peleistä on joka tapauksessa hankala nauttia. Jääkiekkoa tulee pitkästä aikaa ja paljon tuleekin, mutta mielenkiintoista urheilua varjostaa vastenmielinen ajatus siitä, ettei reilusti yli sata pelaajaa haluaisi olla siellä.

Eikä ehkä pitäisikään olla.

Kirjoittaja on Satakunnan Kansan urheilutoimittaja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: