Suomi voittaa Liechtensteinin, enkä koputa puuta - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Suomi voittaa Liechtensteinin, enkä koputa puuta

12.11.2019 15:12

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue pelaa tänä perjantaina historiansa suurimman ottelun, ja sen seuraukset ovat takuuvarmasti mahtipontisia.

Kun pieni valkoinen pallo pyörii vastustajan maaliin niin, että Töölön jalkapallostadionilla juhlitaan illan päätteeksi Suomen voittoa ja siten myös maamme kaikkien aikojen ensimmäistä oikeutta osallistua lajin Euroopan-mestaruuskilpailuihin, jalkapallo on lopultakin – kaikkien näiden vuosikymmenten jälkeen – taivaltanut pitkän ja kivisen tiensä jääkiekon, mäkihypyn ja keihäänheiton kaltaisten sinivalkoisten lajien sekaan osaksi Suomen urheiluidentiteettiä.

Katarsiksesta tulee unohtumaton, sillä niin monet kirvelevät takaiskut ja tappiot ovat nostaneet draaman kaaren tappiinsa. "Kärsinnät" muuttuvat karsinnoiksi, ja suomalaiset sukeltavat suihkulähteisiin, vaikka marraskuinen ilta on kostea, kylmä ja hyytävä.

Kattaus siihen on täydellinen. Suomalaiseen urheiluhistoriaan kaiverretaan uusi luku kaikista mahdollisista viikonpäivistä nimenomaan perjantai-iltana ja vieläpä niin, että ratkaiseva, käänteentekevä voitto otetaan kotikentällä pääkaupunki Helsingissä.

Tiellä seisoo vain yksi – kaiken toivonsa menettänyt altavastaaja, väkiluvultaan Raumaakin pienempi Liechtensteinin ruhtinaskunta.

Tarina on kuin käsikirjoittajan kynästä – joskin onneksi kyse on tosielämästä eikä fiktiosta, sillä ilkeämielinen elokuvantekijä heittäisi tässä kohdin likomärän rätin katsojien kasvoille ja pallon traagisesti Suomen maaliin.

Perjantaina olisi nimittäin yhtä lailla täydellinen tilaisuus tuhota kaikki se hekuma ja huuma, josta suomalaiset ovat saaneet Huuhkajien siivillä nauttia.

Ei kaikki toki tappioon kaatuisi, ja Suomi saattaisi selviytyä kaikkien aikojen katastrofista vain säikähdyksellä, mutta kliimaksin aika on nyt. Sen on tapahduttava nyt, sillä juuri nyt on se kriittinen hetki, kun urheilijoista syntyy legendoja ja otteluista klassikkoja.

Kirjoitan siksi preesensissä ja uhmaan pahamaineisia loitsuja myös otsikossani, joka tulee pitämään paikkaansa.

Suomi voittaa Liechtensteinin ja aiheuttaa villin kansanjuhlan, joka kiinnittää kahtia jakautunutta kansaa pikaliiman lailla ja tekee Teemu Pukista seuraavan Marko Anttilan, suomalaisen urheilun suuren sankarihahmon, joka kylpee aikansa valokeilassa.

Joku voi ehkä ihmetellä, miksi. "Mörkö" sentään johdatti joukkueensa maailmanmestariksi asti, kun taas Pukki on potkinut maalejaan vasta karsintaotteluissa – eikä sitkeästä Suomesta taida sentään olla jatkamaan Islannin unohtumatonta tuhkimotarinaa.

Kyse on kuitenkin enemmän kuin vain yhdestä ottelusta tai turnauksesta: jalkapallosta.

Jos Suomi onnistuu tavalla tai toisella putoamaan jatkosta, menetämme paitsi ikimuistoisen jalkapallokesän myös monta uutta Teemu Pukkia.

Siksi Suomella on vain yksi vaihtoehto: voittaa – nyt.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos