Kolumni: KOK:n pitäisi siirtää Tokion olympialaisia - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Öykkäröivä KOK on ylimielinen, vastuuton ja vaarantaa ihmisten terveyden

Kolumni: Urheilijat eivät mitenkään voi olla tasa-arvoisessa tilanteessa, jos olympialaiset jyrätään läpi jo tänä kesänä.

21.3.2020 15:31

Maailma on pysähtynyt, mutta Kansainvälinen olympiakomitea KOK seisoo jääräpäisenä: mehän emme olympialaisia siirrä.

KOK teki kuluvan viikon tiistaina taas yhden pehmopuhumisen maailmanennätyksen tuoreimmassa tiedotteessaan. Toisin kuin KOK viestitti se ei ole ”vastuullinen ja terveyttä edistävä” järjestö, vaan saksalaisen juristin johtama itsekäs ja rahanahne kone.

KOK aikoo yhä järjestää Tokion olympiakisat suunnitellusti. Kisojen pitäisi alkaa vain neljän kuukauden kuluttua. Samalla KOK kannustaa urheilijoita valmistautumaan olympialaisiin parhaan kykynsä mukaan.

Sveitsin Lausannessa sijaitseva uusi päämaja maksoi yli 130 miljoonaa euroa ja koostuu hulppeista lasiseinistä. Silti KOK:n johtajat elävät kuin ummehtuneissa bunkkereissa vailla käsitystä ympäröivästä maailmasta.

Miten urheilijat voivat valmistautua olympialaisiin, kun harjoituspaikat ovat kiinni? Tekemällä kuukausien ajan kuntopiiriä olohuoneessa?

Jakamatta on lähes puolet olympialaisten urheilijapaikoista. Joku KOK:n viisaista voisi kertoa, miten ihmeessä on mahdollista järjestää kokonaiset olympialaiset, jos ilman yleisöä käytävät yksittäisten lajien karsintakisatkin joudutaan perumaan.

Koronaviruskriisi kehittyy eri tahtiin eri maissa lähikuukausina. Urheilijat eivät mitenkään voi olla tasa-arvoisessa tilanteessa, jos olympialaiset jyrätään läpi jo tänä kesänä.

Thomas Bachin johtaman KOK:n ulostulot ja ratkaisun venyttäminen ovat ylimielisiä, vastuuttomia ja vaarantavat lukuisten ihmisten terveyden. KOK asettaa itsensä kaiken, aivan kaiken, yläpuolelle. Muiden hätä ei sitä koske.

Kansallisten liittojen on annettava painetta KOK:lle. Urheilijoiden on älähdettävä.

Koska edellä mainitut temput olisivat Bachin armeijalle hyttysen ininää, täytyy toiveet panna Coca Colaan, Bridgestoneen, Panasoniciin, Samsungiin, Toyotaan ja kumppaneihin sekä televisioyhtiöihin. Rahahanat kiinni, niin KOK tulee järkiinsä.

Kuka sponsori haluaa liittää nimensä tapahtumaan, jota kukaan ei halua nähdä toteutettavan?

Nykyinen kriisi on KOK:lle ja urheilulle ylipäätään mahdollisuus osoittaa tarpeellisuutensa yhteiskunnalle. Osallistumalla ja auttamalla voi syntyä aivan uudenlainen side ihmisiin, mikä kantaa sitten, kun on taas kilpailemisen aika.

KOK:n käytös on luotaantyöntävää öykkäröintiä, joka voi tulla kalliimmaksi kuin olympialaisten siirtäminen. Siirto aiheuttaisi valtavasti ongelmia, mutta ne olisivat sittenkin vain ongelmia – ratkaistavissa.

Japanin pääministeri Shinzo Abe tokaisi maanantaina, että hän haluaa olympialaisten olevan osoitus ihmisen voitosta koronaviruksesta. Ihan kiva ajatus.

Mitä jos odotettaisiin ensin, että niin tapahtuu?

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut