Urheilusta on hankala nauttia, jos vaarana vaanii virus – tyhjä katsomo ahdistaa - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Urheilusta on hankala nauttia, jos vaarana vaanii virus – tyhjä katsomo ahdistaa

19.4.2020 12:00

Suomalainen urheilukansa sai sähköiskun viimeistään silloin, kun Liigassa pelattiin epämiellyttävä kierros ilman yleisöä torstaina 12. maaliskuuta.

Sen jälkeen oli selvää, että olimme imeytyneet täysin poikkeukselliseen, urheilua suurempaan tilanteeseen, jonka kyyti on totisinta totta – juuri jääkiekkokauden kohtalo sokeerasi kaikkein eniten, koska laji on suorastaan ommeltu osaksi suomalaisuutta.

Nyt tuosta historiallisesta kierroksesta on kulunut jo yli kuukausi, ja tyhjien katsomojen sijaan puhe on kääntynyt siihen, mitä liigaseurat joutuvat tekemään, jotta pysyvät ylipäänsä edes pystyssä.

On mahdoton ennustaa, miten koronapandemia tulee vielä vaikuttamaan urheiluun.

Siihen on kuitenkin syytä varautua, ettei kaikki palaudu entiselleen sormia napsauttamalla – ja että uuden normaalin käsite koskee myös faneja.

Sitä saattaa helposti kuvitella, että tilanne on ohi, kun rajoituksia kerran lievennetään; elämä palaa tavalliseksi, ja pallo potkaistaan yleisön edessä peliin, kuten aina.

Esimerkiksi The New York Times uutisoi kuitenkin arvioista, joiden mukaan katsojat olisi turvallista palauttaa stadioneille vasta aikaisintaan ensi vuonna.

Se vaikuttaisi ennen kaikkea kassavirtaan mutta myös pakottaisi fanit vastaanottamaan urheilua aivan uudella tavalla.

Mitä vaikkapa jääkiekon kaltaisesta lajista jää jäljelle, jos kaukalossa pelataan kliinisesti vain välttämättömän väen ja henkilökunnan edessä?

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump sanoi tiistaina, että urheilu on saatava takaisin, koska hän on "kyllästynyt katsomaan yli 14 vuotta vanhoja baseball-pelejä".

Trump on kerännyt siksi kasaan ryhmän, joka koostuu sikäläisten urheilusarjojen, kuten NHL:n, MLB:n ja NFL:n, johtajista. Tavoitteena on selvittää, kuinka urheilu saataisiin takaisin stadioneille.

Moni penkkiurheilija pystyy taatusti samaistumaan Trumpin tuskaan. Kun juuri missään ei pelata mitään, melkein mikä tahansa suora, tavallinen urheilulähetys voisi tuntua helpottavalta ajatukselta.

Samalla sitä kuitenkin on syytä pitää mielessä, että maapallolla leviää edelleen sairaus.

Turkmenistanissa paikallinen jalkapalloliiga palaa tänään tauoltaan, johon jäi maaliskuun lopussa – eikä pelejä pelata tyhjille katsomoille, vaan katsojat ovat tervetulleita lehtereille aivan kuin Valko-Venäjällä konsanaan.

Jalkapallon pääsarjat pyörivät myös Tadžikistanissa ja Nicaraguassa, joskin siellä sentään ilman yleisöä.

Toimintamalleja on useita eikä niistä yksikään voi olla objektiivisesti oikea tai väärä.

On kuitenkin vaikea olla ajattelematta kaikkea sitä, mihin urheilu voi harjoituksineen, matkustamisineen ja otteluineen pandemian aikana johtaa, vaikka katsojat pysyisivätkin kiltisti kotonaan.

Niin paljon kuin urheilumaailman tauko puuduttaa ja jopa ahdistaa, se on silti tunne, jonka kanssa on vain opittava nyt väliaikaisesti elämään – niin urheilukentillä kuin katsojien kotisohvillakin.

Kirjoittaja on Satakunnan Kansan urheilutoimittaja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut